το φως ζεσταίνει

 

Το φως είναι ενέργεια. Όταν απορροφάται από κάποιο σώμα τότε αυξάνεται η ενέργεια των μορίων του σώματος, οπότε τα μόρια κινούνται πιο γρήγορα και επομένως αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Έτσι όταν ένα σώμα φωτίζεται είναι ζεστό, ενώ όταν σκιάζεται είναι κρύο.

Ο βαθμός απορρόφησης της φωτεινής ενέργειας εξαρτάται από το είδος και το χρώμα του υλικού σώματος – οι τραχιές και σκουρόχρωμες επιφάνειες απορροφούν σε μεγάλο βαθμό το φως και έτσι αυξάνουν περισσότερο την θερμοκρασία, ενώ οι λείες και ανοιχτόχρωμες επιφάνειες ανακλούν σε μεγάλο βαθμό το φως και έτσι αυξάνουν λιγότερο την θερμοκρασία.

Τα κοίλα κάτοπτρα συγκεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό το φως και έτσι αυξάνουν περισσότερο την θερμοκρασία.

* το μαύρο δεν είναι χρώμα, είναι έλλειψη χρώματος.

Δείτε στην παρακάτω διεύθυνση τα 3 βιντεάκια:

http://www.lam-lab.com/sxoleio/gymnasio/a-gymnasioy/to-fos-thermainei-psyxra-kai-therma-xromata/

ΠΡΟΣΟΧΗ : το φως στα φωτοβολταϊκά δεν μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια αλλά σε ηλεκτρική ενέργεια, στα φυτά το φως μετατρέπεται σε χημική ενέργεια, ενώ στο ακτινόμετρο το φως μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια. Στο μάτι μας σε τι μετατρέπεται το φως;

ακτινόμετρο

Σπίτια χαμαιλέοντες; Δες εδώ ένα άρθρο εφημερίδας για μια προσπάθεια του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θερμοχρωμικά μελάνια αλλάζουν αντιστρεπτά χρώμα ανάλογα με την θερμοκρασία. Χρησιμοποιούνται σε ετικέτες, παιχνίδια και διαφημιστικές εφαρμογές.

Θερμοχρωμικές ταινίες υγρών κρυστάλλων αλλάζουν χρώμα αντιστρεπτά ανάλογα με την θερμοκρασία. Χρησιμοποιούνται σε ιατρικές συσκευές, σε θερμόμετρα και σε διαφημιστικές εφαρμογές.

Φωτοχρωμικές βαφές αλλάζουν χρώμα όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως δηλαδή στην υπεριώδη ακτινοβολία. Βρίσκουν εφαρμογή σε φακούς για γυαλιά, μπλουζάκια, παιχνίδια, καλλυντικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω θα βρεις στις παρακάτω διευθύνσεις:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermochromism http://en.wikipedia.org/wiki/Photochromism

This entry was posted in φυσική A γυμν.. Bookmark the permalink.