τα κύτταρα του νευρικού μας ιστού

Τα όργανα του νευρικού συστήματος, δηλαδή ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα αποτελούνται από νευρικό ιστό. Τα κύτταρα του νευρικού ιστού είναι δύο ειδών: τα νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και τα νευρογλοιακά κύτταρα. Τα νευρογλοιακά κύτταρα είναι πολύ περισσότερα από τους νευρώνες και έχουν βοηθητικό ρόλο.


Κάθε νευρώνας αποτελείται από το κυτταρικό σώμα και από τις αποφυάδες. Το κυτταρικό σώμα περιέχει τον πυρήνα και τα οργανίδια του κυττάρου. Οι νευρικές αποφυάδες διακρίνονται στους δενδρίτες και στο νευρίτη. Οι δενδρίτες είναι συνήθως μικρές σε μήκος αποφυάδες με πολλές διακλαδώσεις.O νευρίτης έχει μήκος που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το ένα μέτρο. Διακλαδίζεται σε πολλές μικρές απολήξεις, καθεμία από τις οποίες καταλήγει σε ειδικό άκρο, το τελικό κομβίο.

* Στον εγκέφαλο υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, οι νευρικές αποφυάδες των οποίων έχουν συνολικό μήκος περίπου 2.000.000 km. Από την ηλικία των 30 ετών ο αριθμός των νευρώνων αρχίζει να μειώνεται. Εκτιμάται ότι το βάρος του εγκεφάλου ενός ατόμου ηλικίας 75 ετών, λόγω της απώλειας νευρώνων, έχει μειωθεί κατά 44%.


Τα νευρογλοιακά κύτταρα (νεύρο και γλοία = κόλλα) είναι βοηθητικά κύτταρα και προμηθεύουν με θρεπτικά συστατικά το νευρώνα και απομακρύνουν τις άχρηστες ουσίες από αυτούς. Τα νευρογλοιακά κύτταρα περιβάλλουν τον νευρίτη και τον μονώνουν.


* Οι ευφυείς άνθρωποι έχουν περισσότερα νευρογλοιακά και όχι περισσότερους νευρώνες.

Οι νευρώνες συνδέονται με άλλους νευρώνες (ή εκτελεστικά όργανα) με τα τελικά κομβία. Η περιοχή σύνδεσης λέγεται σύναψη .

Η μεταφορά των μηνυμάτων-εντολών πραγματοποιείται συνήθως με τη βοήθεια χημικών ουσιών που παράγει το νευρικό κύτταρο, των νευροδιαβιβαστών, οι οποίες εκκρίνονται από τα τελικά κομβία των νευριτών (χημική σύναψη). Οι πιο συνήθεις νευροδιαβιβαστές είναι η ακετυλοχολίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη.

* Στον εγκέφαλο των ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια Parkison (τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας αυτής κάνουν την εμφάνισή τους στην 5η ή 6η δεκαετία της ζωής του ατόμου και είναι το ρυθμικό τρέμουλο των μυών, η δυσκολία στο ξεκίνημα εκτέλεσης μιας εκούσιας κίνησης και η βραδύτητα στην εκτέλεση κινήσεων) βρέθηκαν μειωμένα ποσά των νευροδιαβιβαστών .

This entry was posted in βιολογία Α γυμν.. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε