οι ενώσεις

Τα στοιχεία συνήθως συνδυάζονται-ενώνονται μεταξύ τους τόσο στενά που χάνουν τις ιδιότητές τους. Τότε σχηματίζουν σύνθετες ουσίες με διαφορετικές ιδιότητες που λέγονται ενώσεις (compounds). Αυτές φυσικά αποτελούνται από πολλά συστατικά, αλλά δύσκολα διασπώνται σε απλούστερες ουσίες.

Υπάρχουν εκατομμύρια ενώσεις !!

Για να δούμε από τι αποτελούνται αυτές:

Α. Οι περισσότερες αποτελούνται από συγκροτήματα ατόμων διαφορετικών στοιχείων, που τα λέμε μόρια (μόρια είπαμε πως έχουν και τα πολυατομικά στοιχεία, μόνο που εκείνα αποτελούνται από όμοια άτομα). Το μόριο είναι η μικρότερη ποσότητα αυτών των ενώσεων. Το μόριο δύσκολα διαχωρίζεται στα άτομα που το αποτελούν. Επίσης το μόριο είναι και αυτό όπως και τα άτομα που το αποτελούν αόρατο,άχρωμο,άοσμο, άγευστο και ηλεκτρικά ουδέτερο. . Αυτές τις ενώσεις τις λένε μοριακές ενώσεις.

1114

1115

1116

Β. Υπάρχουν και ενώσεις που αποτελούνται από ιόντα, κατιόντα(+) και ανιόντα(-), που συγκροτούν μεγάλες δομές που τις λέμε ιοντικούς κρυστάλλους. Τα ιόντα σε αντίθεση με τα άτομα και τα μόρια είναι ηλεκτρικά φορτισμένα, οι κρύσταλλοι όμως που σχηματίζουν είναι ηλεκτρικά ουδέτεροι. Η μικρότερη ποσότητα αυτών των ενώσεων, η οποία μάλιστα είναι το μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε έναν κρύσταλλο   λέγεται κυψελίδα. Τις ενώσεις αυτές τις λένε ιοντικές ενώσεις.

κυψελιδα

Advertisements
This entry was posted in χημεία Β γυμν.. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s