οι καθαρές ουσίες & οι χημικοί τους τύποι

Τα στοιχεία (elements) και οι ενώσεις (compounds) αποτελούν μια κατηγορία ουσιών που τις λένε καθαρές ουσίες  (substances). Οι καθαρές ουσίες έχουν πάντα την ίδια σύσταση, δηλαδή έχουν καθορισμένη-συγκεκριμένη σύσταση. Έτσι το στοιχείο οξυγόνο αποτελείται πάντα από 100% οξυγόνο (αυτό βέβαια εννοείται), ενώ η ένωση νερό αποτελείται πάντα από 88,9% w/w οξυγόνο και 11,1% w/w υδρογόνο.

Tα στοιχεία είναι απλές ουσίες και επομένως δεν διασπώνται σε απλούστερες ουσίες. Οι ενώσεις όμως είναι σύνθετες ουσίες και επομένως μπορούν να διασπαστούν στα στοιχεία που έχουν συνδυαστεί για να τις σχηματίσουν. Να έχουμε όμως υπόψη μας, πως τα στοιχεία που έχουν συνδυαστεί έχουν απολέσει τις ιδιότητές τους και βέβαια όπως αναφέρθηκε λίγο πιο πάνω η αναλογία τους είναι σταθερή.

Τις καθαρές ουσίες μπορούμε να τις παριστάνουμε με το χημικό τους τύπο, π.χ:

He : η ουσία αυτή έχει μόνο 1 συστατικό – είναι μονοατομικό στοιχείο – αποτελείται από όμοια άτομα και συγκεκριμένα από¨μοναχικά¨ άτομα  ηλίου.

Τα μονοατομικά στοιχεία είναι ένα σύνολο από όμοια μοναχικά-αδέσμευτα άτομα.

μονοατομικό στοιχείο

μονοατομικό στοιχείο

Ο2 : η ουσία αυτή έχει μόνο 1 συστατικό – είναι ένα πολυατομικό (διατομικό) στοιχείο . Αποτελείται από όμοια άτομα – άτομα οξυγόνου – τα οποία έχουν ενωθεί ανά δύο και έχουν σχηματίσει όμοια μόρια . Αποτελείται λοιπόν και από όμοια μόρια.

Τα πολυατομικά στοιχεία είναι ένα σύνολο από όμοια άτομα, τα οποία είναι ενωμένα και συγκροτούν όμοια μόρια.

διατομικό στοιχείο

διατομικό στοιχείο

ΝΗ3 : η ουσία αυτή έχει 2 συστατικά – είναι μια μοριακή ένωση – αποτελείται από όμοια μόρια που το καθένα έχει προκύψει από την ένωση 1 ατόμου αζώτου και 3 ατόμων υδρογόνου (γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό ατόμων που σχηματίζουν το κάθε μόριο).

Οι μοριακές ενώσεις είναι ένα σύνολο από όμοια μόρια, τα οποία συγκροτούνται από διαφορετικά άτομα (σε αντίθεση με τα μόρια των πολυατομικών στοιχείων, τα οποία αποτελούνται από όμοια άτομα).

 

μοριακή ένωση

μοριακή ένωση

Ca+2 Cl-12 : η ουσία αυτή έχει 2 συστατικά – είναι μια ιοντική ένωση – αποτελείται από κρυστάλλους που έχουν προκύψει από την ένωση κατιόντων ασβεστίου με φορτίο  +2  και ανιόντων χλωρίου με φορτίο  -1 .  Στους κρυστάλλους τα ιόντα αυτά βρίσκονται με αναλογία* 1 : 2 αντίστοιχα.

Οι ιοντικές ενώσεις είναι ένα σύνολο από όμοια κατιόντα και όμοια ανιόντα, σε ορισμένη αναλογία, τα οποία συγκροτούν μεγάλες δομές που τις λέμε κρυστάλλους.

*   δε γνωρίζουμε τον αριθμό των ιόντων στους κρυστάλλους , αλλά την αναλογία τους (σε αντίθεση με τα μόρια, στα οποία γνωρίζουμε τον αριθμό των ατόμων που τα σχηματίζουν).

ιοντική ένωση

ιοντική ένωση

 Παρατήρηση: τα στοιχεία που έχουν συνδυαστεί για να σχηματίσουν τις ενώσεις, έχουν χάσεις τις ιδιότητές τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ενώσεις δύσκολα διαχωρίζονται στα στοιχεία συστατικά τους.

Για να συνοψίσουμε με τις δύο εικόνες που ακολουθούν:

τα στοιχείαοι ενώσεις

Advertisements
This entry was posted in χημεία Β γυμν., χημεία Γ γυμν. and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s