το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά την ατμόσφαιρα σαν ορατό φως κυρίως και θερμαίνει την επιφάνεια της Γης επηρεάζοντας το κλίμα. Η Γη εκπέμπει μέρος της ακτινοβολίας αυτής , σαν υπέρυθρη , πίσω δηλαδή προς το διάστημα .

Όμως τα αέρια της ατμόσφαιρας, που βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις ( εξαφθοριούχο θείο, τριφθοριούχο άζωτο, υδρατμοί , μεθάνιο , διοξείδιο του άνθρακα , οξείδια του αζώτου , χλωροφθοράνθρακες , τροποσφαιρικό όζο ), δεν αφήνουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει η Γη να διαφύγει προκαλώντας έτσι το φαινόμενο της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας.

Χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου ( Greenhouse effect ) οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης θα ήταν πολύ χαμηλότερες και η ζωή όπως την  ξέρουμε σήμερα δεν θα μπορούσε να  διατηρηθεί.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες πιστεύεται ότι θα αυξήσουν τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, θερμικό σοκ και ορισμένα αναπνευστικά προβλήματα. Θα αυξηθούν και οι ιώσεις. Οι υψηλές συγκεντρώσεις του όζοντος  θα επηρεάσουν τις κρίσεις άσθματος και τις πνευμονολογικές ασθένειες.

Πολλοί  επιστήμονες απορρίπτουν τη θεωρία του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, αποκαλώντας τη… μύθο. ( http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/03/blogspost_19.html#ixzz1oi00dAXY )

Αυτοί πιστεύουν ότι οι  αλλαγές στις τιμές του CO2 απλά ακολουθούν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και δεν τις προκαλούν. Συγκεκριμένα λένε, πως όταν αυξάνεται η θερμοκρασία ακολουθεί, σε απόσταση 6 μηνών, μία άνοδος του CO2. Επίσης έχουν διαπιστώσει πως οι αυξομειώσεις μοιάζει να ακολουθούν ένα κύκλο που επαναλαμβάνεται ανά 800-1000 έτη.

Ακόμη και να δεχόμασταν ως πιθανή την άνοδο της θερμοκρασίας εξ’ αιτίας μιας ατμοσφαιρικής αντανάκλασης (ή απορρόφησης), δεν αυτή μπορεί να οφείλεται στο CO2, αφού το συγκεκριμένο αέριο αποτελεί μονάχα το 0,0035% της ατμόσφαιρας. Δηλαδή: στα 3000 περίπου μόρια αέρα, μόλις ένα μόριο, είναι μόριο CO2. Και, το σημαντικότερο, αυτό το ένα μόριο, δεν είναι απαραίτητο να είναι προϊόν ανθρώπινης δράσης, αφού το 97% περίπου, το παράγει η ίδια η φύση.

Ποιοι «ρυπαίνουν» την ατμόσφαιρα με διοξειδίο του άνθρακα;

  • Κατά 44% (περ. 90 γιγατόνοι) οι ωκεανοί
  • Κατά 29% (περ. 59 γιγατόνοι) η δράση μικροοργανισμών στο έδαφος
  • Κατά 24% (περ. 50 γιγατόνοι) η αναπνοή των έμβιων οργανισμών
  • και μόλις κατά 3% (5,5 gt) περίπου οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Με την προϋπόθεση βέβαια να μην εκραγεί κάποιο ηφαίστειο…

Γιατί, για να εκπέμψει η ανθρωπότητα τόση ποσότητα CO2, όση π.χ. μία έκρηξη του St. Helen, θα έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως για τρία χρόνια να οδηγούμε αυτοκίνητο και να θερμαίνουμε το χώρο μας με τις κλασικές.μεθόδους…

http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/03/co2_20.html#ixzz1oi1PzOKK )

μπορείς να δεις εδώ: http://www.friendsofscience.org/

Advertisements
This entry was posted in φυσική A γυμν.. Bookmark the permalink.