η θερμοκρασία κ΄ η θερμότητα

Το ζεστό και το κρύο το καταλαβαίνουμε με την αφή.                                                                                             Θερμοκρασία είναι το μέγεθος με το οποίο μετράμε το ζεστό και το κρύο. Έχει σχέση με τη μέση κινητική ενέργεια των δομικών λίθων. Πολλές ιδιότητες εξαρτώνται από τη θερμοκρασία. Ο όγκος ενός υγρού, το μήκος μιας μεταλλικής ράβδου, η πίεση ενός αερίου, η ηλεκτρική αντίσταση ( το αντίστροφο της αγωγιμότητας ) ενός μεταλλικού σύρματος, το χρώμα ενός πυρακτωμένου αντικειμένου – όλα αυτά εξαρτώνται από τη θερμοκρασία. Κάθε μια από αυτές τις ιδιότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή θερμομέτρων. Έτσι υπάρχουν τα οικεία θερμόμετρα υγρού, τα θερμόμετρα διμεταλλικού ελάσματος, τα θερμόμετρα αερίου, τα θερμόμετρα αντίστασης ( για μεγάλη ακρίβεια) και τα οπτικά πυρόμετρα ( για υψηλές θερμοκρασίες ). Τα τελευταία δεν έρχονται σε επαφή με το υλικό.

Το απόλυτο μηδέν είναι η θερμοκρασία   -273ο C στην οποία ακινητοποιούνται οι δομικοί λίθοι των αερίων και επομένως μηδενίζεται η πίεσή τους. Αυτή η θερμοκρασία είναι θεωρητική.

Όταν δύο υλικά διαφορετικής θερμοκρασίας έλθουν σε επαφή, τότε μεταφέρεται ενέργεια με τις συγκρούσεις των δομικών λίθων των δύο υλικών από το υλικό της μεγαλύτερης θερμοκρασίας προς το υλικό της μικρότερης θερμοκρασίας. Αυτή η μεταφερόμενη ενέργεια λέγεται θερμότητα. Στο τέλος τα δύο υλικά αποκτούν την ίδια θερμοκρασία ( θερμική ισορροπία ). Εκτός από το joule χρησιμοποιούμε και μια άλλη μονάδα για τη θερμότητα  τη θερμίδα ( cal ) που είναι η θερμότητα που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1g νερού των 14,5o C σε 15,5o C.

Η θερμοκρασία εκφράζει το πόσο ζεστό ή κρύο είναι ένα σώμα.. Θερμότητα είναι η ενέργεια  που μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Μπορούμε να αλλάξουμε τη θερμοκρασία ενός σώματος προσφέροντας ή απάγοντας θερμότητα από αυτό. Αν κόψουμε ένα σώμα στα δύο, το κάθε τμήμα διατηρεί την θερμοκρασία που είχε και ολόκληρο το σώμα. Για να αυξήσουμε όμως τη θερμοκρασία του κάθε τμήματος κατά ίδιους βαθμούς , θα πρέπει να δώσουμε σε αυτό τη μισή θερμότητα από ότι στο ολόκληρο.

This entry was posted in φυσική A γυμν., φυσική Β γυμν. and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s