το βάρος κ΄η μάζα

Το βάρος είναι η ελκτική δύναμη που δέχεται ένα σώμα από ένα ουράνιο σώμα. Το εκφράζουμε σε νιούτον (Ν) και το μετράμε με το δυναμόμετρο-κανταράκι. Εξαρτάται από τον τόπο στον οποίο βρίσκεται το σώμα (έχουμε μεγαλύτερο βάρος όταν πάμε στη Σουηδία, έχουμε μικρότερο βάρος όταν ανεβούμε στον Όλυμπο, έχουμε μικρότερο βάρος στη Σελήνη, έχουμε μεγαλύτερο βάρος στο Δία).

Η μάζα είναι η ποσότητα της  ύλης που έχει ένα σώμα. Επίσης είναι το μέτρο της αδράνειας που έχει το σώμα – η αδράνεια εκφράζει την αντίσταση που παρουσιάζει το σώμα όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε την ταχύτητά του. Την εκφράζουμε σε κιλά (kg) και τη μετράμε με τη ζυγαριά. Είναι παντού ίδια-δεν αλλάζει αν το σώμα πάει σε άλλο τόπο (έχουμε την ίδια μάζα και εδώ και στη Σουηδία και στον Όλυμπο και στη Σελήνη και στο Δία).

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το βάρος μας είναι περίπου δεκαπλάσιο (αριθμητικά) από τη μάζα μας όταν βρισκόμαστε στη επιφάνεια της θάλασσας στη Γη (W = 10 x m).Έτσι αν έχουμε μάζα 50 kg το βάρος μας είναι περίπου 500 Ν στην επιφάνεια της θάλασσας στη Γη.

# περισσότερα στο Λύκειο. Υπομονή.

Advertisements
This entry was posted in φυσική A γυμν., φυσική Β γυμν. and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s