φ.ε.222 ?

οι απαντήσεις είναι με κόκκινο:

1ο ΠΕΙΡΑΜΑ : Ρίχνουμε από ένα κομματάκι Zn σε 2 δοκιμαστικούς σωλήνες που περιέχουν ξύδι ή  διάλυμα  ΗCl . Μετά από λίγο στο χείλος του ενός σωλήνα εφαρμόζουμε ένα μπαλόνι, ενώ στον άλλο σωλήνα εισάγουμε σιγά –σιγά τη φλόγα ενός κεριού.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :

1) Τι παρατηρείτε ;(να αναφερθείτε και στους 2 σωλήνες)

* Ζωηρή αντίδραση

* Παράγονται  φυσαλίδες

* Το μπαλόνι  φουσκώνει

* Η φλόγα προκαλεί καύση του παραγόμενου Η2

2) Τι αποδεικνύει η ζωηρότητα της αντίδρασης; Τη μεγάλη δραστικότητα του Ζn

3) Γράψτε τη χημική εξίσωση της αντίδρασης του Ζn (την ιοντική της μορφή).  Ποια ουσία οξειδώνεται και ποια ανάγεται;  Zn0 + 2H+1 → Zn+2 +  H20 .   Οξειδώνονται τα άτομα Ζn0 και ανάγονται τα κατιόντα Η+1 .

4) Η αντίδραση  με το όξινο διάλυμα  είναι ενδόθερμη ή εξώθερμη;  Εξώθερμη  μιας και ζεσταίνονται οι δοκιμαστικοί σωλήνες.

5) Πως ερμηνεύετε την παραγωγή φυσαλίδων: Παράγεται αέριο Η2 το οποίο δημιουργεί τις φυσαλίδες.

6) Πως εξηγείτε αυτό που συμβαίνει στο μπαλόνι; Αν μετά από ώρα, με γρήγορες κινήσεις βγάλουμε το μπαλόνι και δέσουμε το στόμιό του και το αφήσουμε ελεύθερο. τι θα γίνει; Τι συμπέρασμα βγάζουμε από το τελευταίο; Το μπαλόνι φουσκώνει από το παραγόμενο Η2 .Το μπαλόνι θα φύγει ψηλά γιατί το Η2 είναι πολύ ελαφρύ.

7) Πως εξηγείτε αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του σωλήνα όταν εισάγουμε σε αυτόν τη φλόγα; Η φλόγα προκαλεί την καύση του Η2 που παράγεται και μάλιστα με χαρακτηριστικό ήχο.

——————————————————————————————————————–

2ο ΠΕΙΡΑΜΑ : Επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο πείραμα χρησιμοποιώντας Cu αντί για Zn .

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :

8) Τι παρατηρείτε; Τίποτα, γιατί δε γίνεται αντίδραση. Ο χαλκός είναι αδρανές μέταλλο (είναι μετά από το υδρογόνο στην ηλεκτροχημική σειρά).

———————————————————————————————————————

9) Τελικά ποια μέταλλα αντιδρούν με τα όξινα διαλύματα δηλαδή με τα κατιόντα υδρογόνου Η+1 (aq) Με τα πολύ δραστικά μέταλλα , δηλαδή με τα μέταλλα που είναι πριν από το υδρογόνο στην ηλεκτροχημική σειρά.

10)Υπάρχει κάποια ομοιότητα των 2 χημικών εξισώσεων που ακολουθούν με την εξίσωση της ερώτησης 3 ;   Zn0 +  Cu+2 →  Zn+2 +  Cu0 και       Zn0 +Cl20 → Zn+2 + 2 Cl-1 Ναι. Και οι 3 αντιδράσεις είναι οξειδοαναγωγικές. Και στις 3 αντιδράσεις τα άτομα του ψευδαργύρου αποβάλουν e (οξειδώνονται) και γίνονται κατιόντα.

 

11) Γιατί τα μέταλλα τα χαρακτηρίζουμε ηλεκτροθετικά στοιχεία ; Ποιο είναι το ηλεκτροθετικότερο στοιχείο; Γιατί τα άτομά τους έχουν τάση, άλλα μεγάλη και άλλα μικρή, να αποβάλουν e και να φορτιστούν θετικά δηλαδή να γίνουν κατιόντα. Ηλεκτροθετικότερο  όλων είναι το φράγκιο Fr ( βρίσκεται κάτω αριστερά στον Π.Π. )

Advertisements
This entry was posted in χημεία Γ γυμν.. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s