το βάρος και η τριβή

Για να έχουμε την αίσθηση πόσο είναι 1 Νιούτον , να ξέρουμε ότι 1Ν είναι περίπου η δύναμη με την οποία μας πιέζει ένα μήλο ή ένα αχλάδι που βρίσκεται στην παλάμη μας.

Η βαρυτική δύναμη είναι μια ελκτική δύναμη. Είναι μια δύναμη εξ αποστάσεως . Ασκείται από τη Γη (ή άλλο ουράνιο σώμα) στα σώματα που βρίσκονται στο βαρυτικό πεδίο της και φυσικά μειώνεται όσο απομακρύνονται τα σώματα από τη Γη – π.χ. όταν ένα σώμα βρίσκεται σε υψόμετρο ίσο με την ακτίνα της Γης έχει βάρος το 1/4 του βάρους που έχει όταν είναι στην επιφάνεια της Γης . Εξαρτάται από τη μάζα του ουράνιου σώματος – π.χ. όταν ένα σώμα βρίσκεται στη Σελήνη έχει βάρος το  1/6 του βάρους που έχει στην επιφάνεια της Γης. Γενικά αλλάζει από τόπο σε τόπο. Αναγκάζει τα σώματα να κατευθύνονται προς την επιφάνεια της Γης ή να περιφέρονται γύρω από τη Γη. Είναι μια κατακόρυφη δύναμη που κατευθύνεται προς το κέντρο της Γης. Αριθμητικά είναι περίπου δεκαπλάσια από τη μάζα του σώματος όταν αυτό βρίσκεται στην επιφάνεια της Γης ( W = 10•m ) –  π.χ. όταν m=60kg τότε W=600N.

Η τριβή φθείρει. Η τριβή θερμαίνει. Η τριβή ΄΄φωνάζει΄΄- παράγει ήχους. Η τριβή είναι μια δύναμη εξ επαφής. Ασκείται όταν 2 επιφάνειες είναι σε επαφή και ή γλιστράει η μία σε σχέση με την άλλη (τριβή ολίσθησης ) ή τείνει να κινηθεί η μία σε σχέση με την άλλη (στατική τριβή)#. Αντιτίθεται στην κίνηση ή στην προσπάθεια για κίνηση. Οφείλεται στις ανωμαλίες που έχουν οι επιφάνειες, καθώς οι εξοχές της μιας επιφάνειας μπαίνουν στις εσοχές της άλλης επιφάνειας και έτσι γατζώνονται οι επιφάνειες μεταξύ τους. Για να μειώσουμε την τριβή χρησιμοποιούμε λιπαντικά. Άλλοτε είναι επιθυμητή και άλλοτε ανεπιθύμητη. Μας βοηθάει να κρατήσουμε τα αντικείμενα, να περπατήσουμε, να στρίψουμε, να φρενάρουμε, να ζεσταθούμε, να παίξουμε βιολί, …… Από την άλλη μας εμποδίζει να κινήσουμε διάφορα σώματα, μας εμποδίζει να κάνουμε πατινάζ, μας εμποδίζει να περπατήσουμε στη λάσπη, φθείρει τα εξαρτήματα των μηχανών, …….

# υπάρχει και η τριβή κύλισης – είναι όμως εκτός ύλης.

Advertisements
This entry was posted in φυσική Β γυμν.. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s