η αφαλάτωση του νερού

Η αφαλάτωση είναι η διαδικασία της αλλαγής του αλμυρού νερού σε γλυκό. Υπάρχουν δύο είδη αφαλάτωσης. Ο πρώτος τρόπος είναι το σύστημα της Αντίστροφης Όσμωσης όπου είναι και ο πιο γνωστός. Ο δεύτερος τρόπος είναι η απόσταξη.

Mε τη μέθοδο της Αντίστροφης Όσμωσης, η αφαλάτωση αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο φίλτρανσης υγρών. Ενώ τα συνηθισμένα συστήματα φίλτρανσης  χρησιμοποιούν φίλτρα για την απομάκρυνση στερεών σωματιδίων από το νερό, η Αντίστροφη Όσμωση χρησιμοποιεί ημιπερατές μεμβράνες για την απομάκρυνση των διαλυτών ορυκτών. Συνεπώς, η Αντίστροφη Όσμωση, είναι μέθοδος αφαλάτωσης αλμυρού νερού με την οποία ασκείται υδροστατική πίεση για να οδηγηθεί το ακατέργαστο νερό μέσα σε μία ημιπερατή μεμβράνη η οποία κατακρατεί το μεγαλύτερο μέρος των αλάτων και άλλων στερεών που στη συνέχεια αποβάλλονται.  Στη διαδικασία Αντίστροφης Όσμωσης, το αλμυρό νερό πιέζεται σε μια μεβρανοθήκη. Καθαρό αφαλατωμένο νερό διαπερνά την ημιπερατή μεμβράνη ενώ παράλληλα το υπόλοιπο νερό, πιο συμπυκνωμένο σε άλατα, εξέρχεται από τη μεμβρανοθήκη μέσα από τον αγωγό απόρριψης της άλμης. Το καθαρό αφαλατωμένο νερό που διαπερνά τη μεμβράνη συλλέγεται για να χρησιμοποιηθεί.

Εκμετάλλευση της ενέργειας των κυμάτων:

H όλη διάταξη αποτελείται από το θαλάσσιο τμήμα που περιλαμβάνει έναν πλωτήρα επιφάνειας, ένα υδραυλικό έμβολο και την αγκύρωση, παράλληλα με το χερσαίο τμήμα που αναλαμβάνει τη μετατροπή της ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα ή πόσιμο νερό. Oλα τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένο το θαλάσσιο τμήμα τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες της θάλασσας. Oι πλωτήρες διαθέτουν ένα έμβολο. Tα θαλάσσια κύματα δημιουργούν παλινδρομική κίνηση του εμβόλου λόγω της άνωσης του πλωτήρα. Έτσι, το θαλασσινό νερό πιέζεται και μεταφέρεται μέσω ενός αγωγού σε ένα πιεστικό μηχάνημα. Tο πιεστικό ρυθμίζει την πίεση και τη ροή του θαλασσινού νερού ώστε να είναι σταθερή. Το υπό πίεση θαλασσινό νερό οδηγείται σε συστοιχία μεμβρανών αντίστροφης όσμωσης απ όπου βγαίνει καθαρό πόσιμο νερό. Όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος και το μήκος ενός κύματος, τόσο  μεγαλύτερα ποσά ενέργειας μεταφέρει.
Mια μέση ελληνική οικογένεια καταναλώνει 150 λίτρα νερού ημερησίως. Ένας πλωτήρας με διάμετρο 4,5 μέτρα, αν δουλεύει όλο το 24ωρο, παράγει μέχρι και 15.000 λίτρα καθαρού νερού, το οποίο μάλιστα, μπορεί κανείς και να το αποθηκεύσει. Bασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εφεύρεσης είναι ότι μπορεί να καλύψει από τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό μιας οικίας έως και τις ανάγκες ενός δήμου (ξενοδοχειακά συγκροτήματα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κοινότητες κ.λπ.). Aυτό επιτυγχάνεται με το μέγεθος και τον αριθμό των πλωτήρων που θα εγκατασταθούν.
Yπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για την εφαρμογή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: καταρχάς το κόστος απόκτησής της είναι μέχρι και 40 % φθηνότερο από την αιολική. Eπίσης, ο χώρος της εγκατάστασης, δηλαδή, οι ελληνικές θάλασσες, είναι «άφθονες» και ανεκμετάλλευτες .
Advertisements
This entry was posted in σχετικά με τις φυσ.επιστήμες, χημεία Β γυμν. and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s