ο κύκλος του αζώτου

Το άζωτο έχει έντονη  παρουσία στον αέρα και αραιώνει το οξυγόνο μειώνοντας έτσι τη δραστικότητά του.

Επίσης το άζωτο είναι βασικό συστατικό της ΖΩΗΣ μιας και αποτελεί συστατικό των νουκλεϊκών οξέων , των πρωτεϊνών , των φωσφολιπιδίων και των χλωροφυλλών. Και ας το λένε οι Έλληνες « ά –ζωτο » μεταφράζοντας τους Γάλλους ( azote ).

Το βασικό « έργο» είναι ένας ΚΥΚΛΟΣ σε τρείς πράξεις  την αζωτοδέσμευση, τη νιτροποίηση και την απονιτροποίηση . Οι πρωταγωνιστές σε αυτό το έργο εκτός από το άζωτο είναι το έδαφος, πολλά-πολλά βακτήρια, και τα φυτά. Τα ζώα είναι οι κομπάρσοι.

Οι ζωντανοί οργανισμοί στη μεγάλη τους πλειονότητα,  δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν το άφθονο στην ατμόσφαιρα άζωτο . Χρειάζεται να γίνεται «κάτι» που να το μετατρέπει σε κάποια άλλη αζωτούχα δομή.

Κι αυτό το «κάτι» είναι η  ΑΖΩΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗ.

Αυτή πραγματοποιείται είτε με φυσικό είτε με βιολογικό τρόπο.

Λέγοντας ΦΥΣΙΚΗ ΑΖΩΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗ εννοούμε ότι το ατμοσφαιρικό άζωτο ενώνεται με το οξυγόνο (ή υδρογόνο των υδρατμών), με την απορρόφηση ενέργειας από κεραυνούς , σχηματίζοντας νιτρικά ιόντα (ή αμμωνία) τα οποία μεταφέρονται στο έδαφος με τη βροχή.

Η  ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΖΩΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗ  είναι και ο βασικός τρόπος  μετατροπής του ελεύθερου αζώτου σε νιτρικά ιόντα. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων  τα οποία είτε ζουν ελεύθερα στο χώμα είτε, συνηθέστερα, συμβιώνουν  στις ρίζες των ψυχανθών φυτών όπως η φασολιά, η φακή, η μπιζελιά ,η κουκιά, το τριφύλλι .

Εκεί, τα βακτήρια αυτά μετατρέπουν το ατμοσφαιρικό άζωτο σε νιτρικά ιόντα .

Τα φυτά με τη σειρά τους συμμετέχουν στο παιχνίδι . Προσλαμβάνουν με τις ρίζες τους τα νιτρικά ιόντα  και τα μετατρέπουν σε αμινοξέα για τη δημιουργία πρωτεϊνών  , σε νουκλεϊκά οξέα , σε φωσφολιπίδια , σε χλωροφύλλες – και «σε αντάλλαγμα» εκκρίνουν σάκχαρα τα οποία χρειάζονται τα βακτήρια.

Στη συνέχεια το άζωτο, το  δεσμευμένο τώρα πια στις πολύπλοκες αυτές οργανικές ενώσεις με τις τροφικές αλυσίδες μεταφέρεται στους καταναλωτές για να καταλήξει στο τέλος στους αποικοδομητές .

Οι τελευταίοι επαναφέρουν το άζωτο στο έδαφος με τη μορφή αμμωνίας.

Η ΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗ

Άλλα βακτήρια του εδάφους ,τα λεγόμενα νιτροποιητικά , μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρικά ιόντα.

Η ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗ

Και ο κύκλος κλείνει με τη δράση των απονιτροποιητικών βακτηρίων τα οποία μετατρέπουν τα νιτρικά ιόντα  σε μοριακό άζωτο που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

# Η παραπάνω ισορροπία πολλές φορές διαταράσσεται από διάφορες δραστηριότητες των ανθρώπων, όπως η χρήση  βιομηχανικών λιπασμάτων σε τεράστιες ποσότητες.  Τα νιτρικά που περιέχουν τα λιπάσματα εμπλουτίζουν το έδαφος και ένα μεγάλο μέρος αυτών  παρασύρεται από τα νερά της βροχής και καταλήγει σε λίμνες, ποτάμια ή τη θάλασσα. Εκεί προκαλείται ευτροφισμός, φαινόμενο δηλαδή κατά το οποίο  η υπερβολική ανάπτυξη των φυτών έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική ανάπτυξη των αποικοδομητών οι οποίοι εξαντλούν το οξυγόνο των νερών,  με τελικό αποτέλεσμα το θάνατο των ψαριών.

http://users.sch.gr/kassetas/0%20000%200aCycleAzote.htm

Advertisements
This entry was posted in βιολογία Γ γυμν. and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s