ο κύκλος του άνθρακα

Υπάρχουν 3 μεγάλες αποθήκες άνθρακα στη Γη μας. Η μία αποθήκη είναι η ατμόσφαιρα με την υδρόσφαιρα. Μία δεύτερη είναι όλα τα έμβια ( και οι νεκροί οργανισμοί ) δηλαδή η βιόσφαιρα. Μία τρίτη αποθήκη είναι η λιθόσφαιρα ( ωκεάνια και ηπειρωτική ) . Στην πρώτη αποθήκη ο άνθρακας βρίσκεται κυρίως με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα CO2 και μεθανίου CH4 . Στη δεύτερη ο άνθρακας βρίσκεται σε πάρα πολλές μορφές όπως υδατάνθρακες ( γλυκόζη, φρουκτόζη, άμυλο, κυτταρίνη, γλυκογόνο ), νουκλεϊκά οξέα ( DNA, RNA ), αμινοξέα και πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, CaCO3 ( κυρίως στα όστρακα ) κ.α. Στην τρίτη αποθήκη  συναντάμε  τα ορυκτά καύσιμα –   γαιάνθρακες ( άμορφος άνθρακας ), πετρέλαιο ( μίγμα υδρογονανθράκων ), φυσικό αέριο ( κυρίως μεθάνιο ) , υδρίτης του μεθανίου* –  και τον  ασβεστόλιθο ( CaCO3 ).

* Ο υδρίτης του μεθανίου είναι μεθάνιο εγκλωβισμένο σε πάγο . Βρίσκεται στο μόνιμα παγωμένο έδαφος των πολικών περιοχών και στο βυθό των ωκεανών . Έχει τη μορφή συμπιεσμένου χιονιού.

Η 1η αποθήκη δίνει άνθρακα στην 2η με τη φωτοσύνθεση , κατά την οποία οι παραγωγοί απορροφούν διοξείδιο  με  τα φύλλα τους  και το μετασχηματίζουν σε πρώτη φάση σε γλυκόζη . Με τις τροφικές αλυσίδες στη συνέχεια μεταφέρεται ό άνθρακας και στα άλλα μέλη της βιόσφαιρας. Η  2η αποθήκη αποδίδει άνθρακα στην 1η με διαδικασίες όπως κυτταρική αναπνοή { όλα τα έμβια με την κυτταρική αναπνοή ελευθερώνουν διοξείδιο } , καύση { μεγάλα δάση και  ξερόκλαδα καίγονται και αποδίδουν διοξείδιο } , αναερόβια αποσύνθεση {  μικροοργανισμοί  που ζουν στα έλη , στις χωματερές , στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού αλλά και στους ορυζώνες αναερόβια ελευθερώνουν μεθάνιο }. Και τα μηρυκαστικά και οι τερμίτες ελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου.

Η 2η αποθήκη δίνει άνθρακα στη 3η με μηχανισμούς όπως κατακρήμνιση { στο παρελθόν μεγάλα δάση και τεράστιες ποσότητες πλαγκτόν καταπλακώθηκαν από χώμα και πέτρες και αναερόβια σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων μετατράπηκαν τα πρώτα σε γαιάνθρακες και τα δεύτερα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο }, αναερόβια αποσύνθεση { το μεθάνιο που παράγεται από μικροοργανισμούς ,εγκλωβίζεται από κομμάτια πάγο και δίνει υδρίτη } , ιζηματοποίηση { τα όστρακα πέφτουν στον πυθμένα των ωκεανών και μετατρέπονται  σε ασβεστολιθικό πέτρωμα }

Τέλος η 3η αποθήκη δίνει άνθρακα στην 1η κατά την εξόρυξη και την καύση των ορυκτών καυσίμων,  την υπερθέρμανση του πλανήτη { λιώνουν οι πάγοι και αποδεσμεύονται τεράστιες ποσότητες μεθανίου από τους υδρίτες } , τη δράση των ηφαιστείων { ελευθερώνονται σύννεφα μεθανίου  }  και την επίδραση της όξινης βροχής { διασπάται ο ασβεστόλιθος σε διοξείδιο }.

Ας δούμε σχηματικά όλα τα παραπάνω:

This entry was posted in βιολογία Γ γυμν. and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s