εφαρμογές σχετικά με τα όξινα κ’ βασικά διαλύματα

1.Τα αντιόξινα περιέχουν βάσεις[Μg(OH)2, Al(OH)3]. Αυτά ανεβάζουν το ΡΗ και το επαναφέρουν στα φυσιολογικά επίπεδα . Έτσι  σταματούν οι καούρες οι οποίες  προκαλούνται από τη μείωση του ΡΗ που επιφέρει η υπερβολική έκκριση ΗCl .

2.Τα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας διασπούν τους υδατάνθρακες των τροφών μας σε οξέα. Τα τελευταία προκαλούν τερηδόνα.

3.Οι τσουκνίδες, οι τσούχτρες, οι μέλισσες παράγουν όξινο δηλητήριο. Γι αυτό  χρησιμοποιούμε βάσεις [ΝΗ3] για να εξουδετερώσουμε το δηλητήριο. Το δηλητήριο  όμως της σφίγγας είναι βασικό και γι αυτό το εξουδετερώνουμε με κάποιο όξινο διάλυμα [ξύδι].

4.Ένα είδος σαρανταποδαρούσας παράγει το δηλητηριώδες οξύ ΗCN , ενώ το γυμνοβράγχιο  ελευθερώνει το καυστικό H2SO4 , για να αμυνθούν.

5.Η στάχτη  και ο ασβέστης περιέχουν βάσεις. Γι αυτό τα ρίχνουμε στο χώμα, για να  το κάνουμε λιγότερο όξινο ή ακόμα και βασικό και να ευδοκιμήσουν κάποια φυτά που θέλουμε να καλλιεργήσουμε.

6.Τα καθαριστικά μπάνιων είναι όξινα για να διασπάσουν το πουρί(ανθρακικό ασβέστιο), ενώ τα καθαριστικά κουζινών είναι βασικά για να διασπούν τα λίπη.

7.Τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά και τα λιπάσματα περιέχουν άλατα, όπως φωσφορικά .Τα άλατα αυτά είναι ευδιάλυτα και παρασύρονται με το νερό στα υδάτινα οικοσυστήματα. Εκεί αναπτύσσονται γρήγορα τα διάφορα φυτά (φύκια,καλαμιές, νούφαρα). Κάποια στιγμή όμως θα αρχίσουν να πεθαίνουν και τότε

θα αποτελούν άφθονη τροφή για τα βακτήρια- αποικοδομητές. Ο πληθυσμός των αποικοδομητών θα αυξηθεί γρήγορα και θα καταναλώσουν το Ο2 , που είναι διαλυμένο στο νερό και που το χρειάζονται τα ψάρια. Έτσι τελικά τα ψάρια θα πεθάνουν. Όλα αυτά τα φαινόμενα λέγονται ευτροφισμός.

8.Στον εξωτερικό χώρο των κυττάρων π.χ. αίμα κυριαρχούν τα κατιόντα Νa+1,Ca+2 ενώ μέσα στα κύτταρα κυριαρχούν τα κατιόντα Κ+1, Μg+2. Αυτά τα ιόντα έχουν  μεγάλη σημασία για τη νευρική, μυική, καρδιακή λειτουργία…

9.Η υπερκατανάλωση μαγειρικού αλατιού (NaCl) προκαλεί κατακράτηση υγρών φούσκωμα, κυτταρίτιδα, παχυσαρκία, οιδήματα στα άκρα, υπέρταση.

Το αλάτι που χρειάζεται ο οργανισμός μας είναι ένα κοφτό κουταλάκι την ημέρα. Αυτή την ποσότητα τη λαμβάνουμε με τις τροφές μας και γι αυτό πρέπει να  αποφεύγουμε να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας και κατά το μαγείρεμα. Υπόψη ότι στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα υπάρχει <κρυμμένο> αλάτι.

10.Η όξινη βροχή είναι οτιδήποτε πέφτει από τον ουρανό πάνω στον πλανήτη μας, η βροχή,  το χιόνι, η υγρασία κλπ, και που είναι αφύσικα (υπερβολικά) όξινα.

Προκαλείται κυρίως από τη  βιομηχανία, αλλά και από τα κτήρια, τα μέσα μεταφοράς και τα ηφαίστεια.

Τα κύρια αίτια της όξινης βροχής είναι το διοξείδιο του θείου (SO2) και τα οξείδια του αζώτου (NOΧ) τα οποία  ή αιωρούνται* στην ατμόσφαιρα ή με τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας μετατρέπονται σε θειικό (Η2SO4) και νιτρικό οξύ(HNO3) . Τα οξέα αυτά διαβρώνουν τα μέταλλα, διασπούν τα μάρμαρα, δηλητηριάζουν τα ψάρια, βλάπτουν τα φυτά, βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία  με τα ιόντα διαφόρων μετάλλων όπως αργιλίου, μολύβδου, σιδήρου που τα αποσπούν από τα πετρώματα και τα παρασύρει το νερό.

* Το ΝΟ2 που αιωρείται  είναι τοξικό αέριο (τέσσερις φορές πιο τοξικό από το ΝΟ), προσβάλλει τους πνεύμονες και προκαλεί πνευμονικό οίδημα, ενώ το SO2 προσβάλλει την όραση, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Advertisements
This entry was posted in χημεία Γ γυμν. and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s