το καρδιαγγειακό μας σύστημα

systasi_aimatosΤο αίμα ενός ενήλικα είναι περίπου 5 λίτρα. Αποτελείται από ένα κιτρινωπό υγρό, το πλάσμα, που αποτελείται βασικά από νερό στο οποίο είναι  διαλυμένα άλατα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, ορμόνες αλλά και  τοξικές ουσίες. Μέσα στο πλάσμα « κολυμπούν» τα έμμορφα συστατικά δηλαδή τα κύτταρα – ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Τα κύτταρα του αίματος παράγονται στον ερυθρό μυελό των οστών και επιτελούν διάφορες λειτουργίες. Συγκεκριμένα: τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες στα κύτταρα και το διοξείδιο του άνθρακα αντίστροφα δηλαδή από τα κύτταρα στους πνεύμονες. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι στρατιώτες μας απέναντι στα παθογόνα μικρόβια και γενικότερα στους τοξικούς παράγοντες. Τα αιμοπετάλια πήζουν το αίμα στην περιοχή που σπάζει κάποιο αγγείο μας για να σταματήσει η αιμορραγία.                                                                                                                       Το αίμα, εκτός του ότι μεταφέρει διάφορες ουσίες(;) από και προς τα κύτταρα και συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού μας , ρυθμίζει και  τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Το αίμα ρέει μέσα σε αγγεία μήκους 80000km – αρτηρίες και αρτηρίδια, φλέβες και φλεβίδια, τριχοειδή. Οι αρτηρίες έχουν παχιά και ελαστικά τοιχώματα, περιέχουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, δεν έχουν βαλβίδες και απομακρύνουν το αίμα από την καρδιά. Οι φλέβες έχουν μεγάλη διάμετρο, περιέχουν αίμα πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα, έχουν βαλβίδες και επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά. Τα τριχοειδή είναι λεπτά, επιτρέπουν την ανταλλαγή ουσιών μεταξύ αίματος και κυττάρων και συνδέουν τα αρτηρίδια με τα φλεβίδια.

Η καρδιά είναι μια μυώδης κωνική αντλία που κυκλοφορεί το αίμα. Έχει το μέγεθος γροθιάς και βρίσκεται μέσα στο θώρακα πίσω από το στέρνο. Αποτελείται από 2 ξεχωριστά τμήματα, το αριστερό και το δεξιό μισό. Το κάθε μισό χωρίζεται σε 2 κοιλότητες, την πάνω που  δέχεται αίμα από τις φλέβες (αίμα πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα) και λέγεται κόλπος και την κάτω που διώχνει το αίμα προς τις αρτηρίες (αίμα πλούσιο σε οξυγόνο) και λέγεται κοιλία. Ο αριστερός κόλπος επικοινωνεί με την  αριστερή κοιλία με την διγλώχινη (μιτροειδής) βαλβίδα, ενώ ο δεξιός κόλπος επικοινωνεί με την αριστερή κοιλία με την τριγλώχινη βαλβίδα.

1

Όταν οι φλέβες – οι 4 πνευμονικές  και οι 2 κοίλες (άνω και κάτω)- φέρνουν το αίμα στους κόλπους της καρδιάς, συσπώνται οι 2 κόλποι και το αίμα μέσω των βαλβίδων που προαναφέρθηκαν οδηγούνται στις κοιλίες.  Ακολούθως συσπώνται οι 2 κοιλίες και το αίμα οδηγείται    στις αρτηρίες   – την αορτή και την πνευμονική .

Η καρδιά αιματώνεται από τις 2 στεφανιαίες αρτηρίες (δεξιά και αριστερή) και το κέντρο λειτουργίας της βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου δηλαδή στη συνέχεια του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης, τον προμήκη και τη γέφυρα.

Τα θρεπτικά συστατικά που προέκυψαν από τη πέψη και απορροφήθηκαν από το λεπτό έντερο( τις εντερικές λάχνες)  διαχέονται * στην πυλαία φλέβα και οδηγούνται στο ήπαρ. Το ήπαρ επεξεργάζεται αυτά τα συστατικά και στη συνέχεια  αυτά διοχετεύονται στις ηπατικές φλέβες  για να καταλήξουν με την κάτω κοίλη φλέβα στην καρδιά. Μετά ωθούνται στον τελικό προορισμό τους που είναι φυσικά τα κύτταρα. Στα κύτταρα προωθείται μέσω του αίματος και οξυγόνο που το προσλαμβάνουμε με τη διαδικασία της εισπνοής.

Κάθε χτύπος της καρδιάς αντιστοιχεί σε έναν καρδιακό παλμό. Κάθε καρδιακός παλμός περιλαμβάνει 3 στάδια:

Ο καρδιακός  παλμός (Διαδραστικό ) :      ΚΛΙΚ

Η συχνότητα του καρδιακού παλμού διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και την ένταση της σωματικής άσκησης. Οι καρδιακοί παλμοί ενός ενήλικα σε κατάσταση ηρεμίας είναι περίπου 80 σε ένα λεπτό. Όταν ο άνθρωπος κάνει έντονη σωματική άσκηση οι παλμοί του αυξάνονται, ενώ όταν ηρεμεί μειώνονται και επανέρχονται πάλι περίπου στους 80 χτύπους το λεπτό. Μπορούμε να αντιληφθούμε το σφυγμό μας αν πιέσουμε ελαφρά το δείκτη και το μέσο στο εσωτερικό του καρπού μας ή στο λαιμό ή κάτω από τον αστράγαλο.

Ο ήχος της καρδιάς (ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ): ΚΛΙΚ

Οι καρδιολόγοι, παρακολουθούν την καρδιά με μια ειδική εξέταση, το καρδιογράφημα:

καρδιογρ
Είναι μια απλή εξέταση, που δίνει όμως χρήσιμες πληροφορίες και γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών καλωδίων με βεντούζες στο σώμα, γύρω από την καρδιά. Η καρδιά είναι ένας μυς που διεγείρεται από ασθενή ηλεκτρικά σήματα. Αυτά αποτυπώνονται στο καρδιογράφημα. Για κάθε σύσπαση που κάνει ο μυς, σχηματίζεται και ένα αιχμηρό σημείο. Όταν η καρδιά λειτουργεί φυσιολογικά, τα αιχμηρά σημεία είναι ομοιόμορφα, στην αντίθετη περίπτωση αλλάζουν, που σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο καρδιακό πρόβλημα.

Advertisements
This entry was posted in βιολογία Α γυμν. and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s