το αναπνευστικό μας σύστημα

Τα κύτταρα εκτός από θρεπτικές ουσίες χρειάζονται και οξυγόνο. Παράλληλα πρέπει να απομακρύνουν και το τοξικό γι αυτά διοξείδιο του άνθρακα . Ο οργανισμός μας παραλαμβάνει το οξυγόνο με τη διαδικασία της εισπνοής  –  η εισπνοή γίνεται όταν συστέλλονται οι αναπνευστικοί μύες  –  και απομακρύνει το διοξείδιο με την εκπνοή  –           η εκπνοή γίνεται όταν χαλαρώνουν οι αναπνευστικοί μύες . Αυτές οι 2 διαδικασίες επιτελούνται στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Το αναπνευστικό μας σύστημα αποτελείται από: τη ρινική κοιλότητα, το φάρυγγα, το λάρυγγα*, την τραχεία, τους βρόγχους και  τους πνεύμονες. Στους πνεύμονες και συγκεκριμένα στις τελικές  διακλαδώσεις των βρόγχων βρίσκονται 300 εκατομμύρια μικροί σάκοι, οι κυψελίδες. Αυτοί οι σάκοι περιβάλλονται από τριχοειδή αγγεία. Εδώ γίνεται η ανταλλαγή των αερίων μεταξύ των πνευμόνων και του αίματος με μια διαδικασία που λέγεται διάχυση. [Διάχυση είναι η αυθόρμητη ροή μιας ουσίας, από μια περιοχή πλούσια (μεγάλης συγκέντρωσης) στην ουσία αυτή, σε μια περιοχή φτωχή (μικρής συγκέντρωσης) στην ουσία αυτή. Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς να καταναλωθεί ενέργεια και σταματάει όταν εξισωθούν οι συγκεντρώσεις της ουσίας στις δυο περιοχές] Η συγκέντρωση του οξυγόνου στον αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό των κυψελίδων είναι μεγαλύτερη από αυτή του αίματος.Με αυτό τον τρόπο,το οξυγόνο από τις κυψελίδες εισέρχεται στο αίμα.Αντίθετα,το διοξείδιο του άνθρακα εξέρχεται από το αίμα προς τις κυψελίδες,γιατί η συγκέντρωση του διοξειδίου είναι μεγαλύτερη στο αίμα.Έτσι η σύσταση του εισπνεόμενου αέρα διαφέρει από αυτή του εκπνεόμενου.

* Στο πάνω μέρος του λάρυγγα βρίσκεται η επιγλωττίδα , η οποία κλείνει το άνοιγμα του λάρυγγα κατά την      κατάποση. Στο λάρυγγα,  στο στενότερο σημείο, στη μέση βρίσκονται  οι φωνητικές  χορδές με τις οποίες παράγονται ήχοι . Επίσης υπάρχει μια  προεξοχή, πιο εμφανής  στους άνδρες,  το  μήλο του Αδάμ.

Το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα μικρόβια είναι οι μεγάλοι εχθροί των πνευμόνων μας . Τα κυριότερα νοσήματα των πνευμόνων είναι οι όγκοι -κακοήθεις και καλοήθεις , η πνευμονία, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η φυματίωση, το άσθμα ….

Η ανταλλαγή των αερίων ,οξυγόνου κ΄ διοξειδίου του άνθρακα ,  δε γίνεται μόνο σε επίπεδο οργανισμού, αλλά και σε επίπεδο κυττάρου. Συγκεκριμένα τα κύτταρα απορροφούν από το αίμα γλυκόζη και οξυγόνο. Η γλυκόζη με την επίδραση του οξυγόνου διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό, ενώ παράλληλα ελευθερώνονται και μικρά ποσά ενέργειας.  Αυτά τα μικρά ποσά ενέργειας αποθηκεύονται σε μια ουσία που λέγεται τριφωσφορική αδενοσίνη(ΑΤΡ) και τα χρησιμοποιεί το κύτταρο όποτε τα χρειάζεται – η ουσία αυτή χαρακτηρίζεται ¨ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου¨ .  Το διοξείδιο του άνθρακα αποδίδεται στο αίμα για να αποβληθεί.

Η διαδικασία που περιγράφτηκε λέγεται  αερόβια κυτταρική αναπνοή και  βασικά γίνεται  στα μιτοχόνδρια.  Και μη ξεχνάς ότι μιτοχόνδρια έχουν και τα ζωικά και τα φυτικά κύτταρα.

*Η αερόβια κυτταρική αναπνοή και η φωτοσύνθεση είναι αντίστροφες διαδικασίες – θυμάσαι βέβαια ότι η φωτοσύνθεση γίνεται στους χλωροπλάστες , και ότι χλωροπλάστες έχουν μόνο τα φυτικά κύτταρα.

Advertisements
This entry was posted in βιολογία Α γυμν. and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s