το πεπτικό μας σύστημα

 

πεπτικοΤο πεπτικό μας σύστημα αποτελείται από:

τη στοματική κοιλότητα – το φάρυγγα – τον οισοφάγο –  το στομάχι – το λεπτό έντερο – το παχύ έντερο                  και από:

τους σιελογόνους αδένες – το πάγκρεας – το συκώτι ( ήπαρ ) –  τη χοληδόχο κύστη .

Η στοματική κοιλότητα περιλαμβάνει τα χείλη, τις παρειές, την υπερώα με τη σταφυλή και τις αμυγδαλές, τη γλώσσα*, τα δόντια**, τα ούλα.

Οι σιελογόνοι αδένες εκκρίνουν στη στοματική κοιλότητα το σάλιο, το οποίο εκτός από νερό, βλέννα και ένζυμα. Άλλα (πτυαλίνη ή αμυλάση) από αυτά τα ένζυμα διασπούν τους υδατάνθρακες -το άμυλο- και άλλα (λυσοζύμη) καταστρέφουν τα παθογόνα μικρόβια.

* Η γλώσσα είναι ένα μυώδες ευκίνητο όργανο που χρησιμεύει στη μάσηση, στην κατάποση της τροφής, στην ομιλία, στην αφή και στην αίσθηση της γεύσης.

** Τα δόντια στους ενήλικες είναι 32 – στα

παιδιά μέχρι 6 ετών είναι 22 και λέγονται νεογιλά . Διακρίνονται σε τομείς 4×2, κυνόδοντες 2×2, προγόμφιους 4×2 και γομφίους 6×2.

Ο φάρρυγγας είναι ένας σωλήνας 15cm.

Ο οισοφάγος είναι ένας σωλήνας 25cm που εκκρίνει βλέννα.

Το στομάχι είναι ένας μυώδης σάκος. Εδώ εκκρίνεται

ένα πολύ όξινο υγρό, το γαστρικό υγρό, βλέννα και η ορμόνη γαστρίνη. Το γαστρικό υγρό συμμετέχει στην παραγωγή ενζύμων(πεψίνη) που διασπούν τις πρωτεΐνες. Η βλέννα προστατεύει τα τοιχώματα του στομαχιού από το γαστρικό υγρό και η γαστρίνη ρυθμίζει την έκκριση του γαστρικού υγρού.

Το λεπτό έντερο είναι ένας σωλήνας 3m. Αποτελείται από το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό. Εδώ

γίνεται η διάσπαση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων με τη βοήθεια ενζύμων ( αμυλάση,

μαλτάση, λακτάση, θρυψίνη, πεπτιδάση, λιπάση, ….) που περιέχει βασικά το παγκρεατικό υγρό, αλλά και της χολής που παράγει το συκώτι. Εδώ γίνεται και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από

τα επιθηλιακά κύτταρα των εντερικών πτυχώσεων,  που λέγονται εντερικές λάχνες. Τα θρεπτικά συστατικά που απορροφούνται μεταφέρονται στο συκώτι και από εκεί με το αίμα στα κύτταρα. Επίσης το λεπτό έντερο παράγει βλέννα για να προστατευτεί από το γαστρικό υγρό, αλλά και ένζυμα για τη διάσπαση των πρωτεϊνών.

Το παχύ έντερο είναι ένας σωλήνας 1,6m. Αποτελείται από το τυφλό, το κόλον – ανιόν, εγκάρσιο, κατιόν,

σιγμοειδές – και το ορθό που καταλήγει στον πρωκτό. Εδώ γίνεται η απορρόφηση του νερού και των αλάτων και σχηματίζονται τα κόπρανα. Το παχύ έντερο παράγει και αυτό βλέννα για να προστατευθεί από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια που ζουν σε αυτό. Στο κάτω μέρος του τυφλού υπάρχει η σκωληκοειδής απόφυση. Αυτή συχνά φράζει και δημιουργείται φλεγμονή – η γνωστή σκωληκοειδίτιδα. Τότε πονάμε στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς – ο πόνος είναι συνεχής και η κάμψη του δεξιού ποδιού τον επιτείνει. Ο πόνος μάλιστα συνοδεύεται από ζαλάδα, εμετούς και ελαφρύ πυρετό. Η φλεγμονή αυτή αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά και μάλιστα σήμερα

λαπαροσκοπικά .

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας 15cm που βρίσκεται πίσω από το στομάχι στο κάτω μέρος του. Παράγει το παγκρεατικό υγρό που περιέχει πλήθος ενζύμων και σόδα για να εξουδετερώσει το γαστρικό υγρό. Επίσης παράγει και ορμόνες (ινσουλίνη, γλυκαγόνη) που ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

 

sykotiΤο συκώτι είναι ο μεγαλύτερος αδένας και βρίσκεται πάνω και δίπλα στο στομάχι. Παράγει ένα πρασινωπό υγρό, που λέγεται χολή. Η χολή βοηθάει στη διάσπαση των λιπιδίων και αποθηκεύεται σε ένα μικρό σάκο, τη χοληδόχο κύστη. Το συκώτι επιτελεί πολλές λειτουργίες και γι αυτό το αποκαλούμε «βιοχημικό εργαστήριο».

http://www.youtube.com/watch?v=TaogF8673A0&feature=related

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο έντερό μας ζουν χρήσιμα (;) βακτήρια, όπως τα e-coli. Αν όμως δεν ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως αν δεν πλένουμε τα χέρια μας μετά την αφόδευση, τότε τα βακτήρια αυτά μπορεί μέσω της στοματικής κοιλότητας να εγκατασταθούν στο στομάχι μας. Εκεί γίνονται πολύ βλαπτικά και μας προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Επίσης μπορεί τα βακτήρια αυτά να μετακομίσουν στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.

Advertisements
This entry was posted in βιολογία Α γυμν. and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s