η μείωση

Η ένωση ενός αρσενικού και ενός θηλυκού γαμέτη (γονιμοποίηση) οδηγεί στη δημιουργία του πρώτου μας κυττάρου , του ζυγωτού  το οποίο έχει 46 χρωμοσώματα. Προφανώς οι γαμέτες μας έχουν 23 χρωμοσώματα ο καθένας (23+23=46). Οι γαμέτες όμως προέρχονται από την κυτταρική διαίρεση  εξειδικευμένων κυττάρων μας, των άωρων γεννητικών κυττάρων τα οποία έχουν  46 χρωμοσώματα – όπως και τα σωματικά μας κύτταρα. Άρα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που μειώνει στο μισό τον αριθμό των χρωμοσωμάτων των άωρων γεννητικών μας κυττάρων. Αυτός ο τρόπος κυτταρικής διαίρεσης λέγεται μείωση.

Πριν διαιρεθούν τα άωρα γεννητικά κύτταρα έχουμε τη φάση της προετοιμασίας που γνωρίσαμε στον κυτταρικό κύκλο, τη μεσόφαση. Η μείωση γίνεται σε 2 στάδια, δηλαδή είναι διπλή διαίρεση . Γι αυτό τελικά από ένα μητρικό κύτταρο προκύπτουν 4 θυγατρικά κύτταρα (γαμέτες) με το μισό αριθμό χρωμοσωμάτων σε σχέση με το μητρικό.  Και οι 4 αρσενικοί γαμέτες είναι λειτουργικοί, ενώ στη γυναίκα συνήθως είναι λειτουργικός μόνο ο ένας γαμέτης.  Σε κάθε μειωτική διαίρεση έχουμε 4 φάσεις: την πρόφαση, τη μετάφαση, την ανάφαση και την τελόφαση.         Στην ανάφαση 1 δεν αποχωρίζονται οι αδελφές χρωματίδες ,  αλλά τα μέλη των ζευγαριών των ομόλογων χρωμοσωμάτων. Γι αυτό τα 2 θυγατρικά κύτταρα που προκύπτουν από την 1η διαίρεση  έχουν 46 χρωμοσώματα το καθένα. Μετά την 1η διαίρεση ακολουθεί η 2η διαίρεση, χωρίς να ξαναέχουμε μεσόφαση. Στην ανάφαση 2 αποχωρίζονται τελικά οι αδελφές χρωματίδες και  γι αυτό οι γαμέτες που προκύπτουν έχουν 23 χρωμοσώματα.

#  Κατά την πρόφαση 1, συχνά μπερδεύονται οι αδελφές χρωματίδες και γίνεται ανταλλαγή γονιδίων ,οπότε αλλάζει η γενετική σύσταση των χρωμοσωμάτων . Το φαινόμενο αυτό λέγεται επιχιασμός και οδηγεί σε γενετική ποικιλότητα , δηλαδή στην εμφάνιση νέων κληρονομήσιμων χαρακτηριστικών, δηλαδή στην αύξηση της ποικιλομορφίας των ειδών. Αυτό εξασφαλίζει στους οργανισμούς την επιβίωσή τους στο συνεχώς μεταβαλλόμενο φυσικό περιβάλλον.

# #  Στην ανάφαση 1 ή στην ανάφαση 2 μπορεί να μη γίνει σωστά ο αποχωρισμός των χρωμοσωμάτων – των ομόλογων  ή των αδελφών χρωματίδων (ενός ή περισσότερων ή και όλης της σειράς!!). Σε αυτή την περίπτωση το ζυγωτό που θα προκύψει με γονιμοποίηση δεν θα έχει φυσικά 46 χρωμοσώματα – αριθμητική χρωμοσωμική ανωμαλία.

http://users.sch.gr/ppoulio/Flash_animation/animation_biology/mitosis_miosis%20Blikioy.swf

http://www.youtube.com/watch?v=D1_-mQS_FZ0&NR=1

http://www.cellsalive.com/meiosis.htm

Advertisements
This entry was posted in βιολογία Γ γυμν. and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s