η μίτωση- ο κυτταρικός κύκλος

Τα τρισεκατομμύρια κύτταρά μας έχουν προκύψει από το πρώτο μας κύτταρο, το ζυγωτό. Πολλά κύτταρά μας πεθαίνουν και δημιουργούνται νέα κύτταρα. Για να αυξηθεί λοιπόν ο αριθμός των κυττάρων μας και για να ανανεωθούν τα κύτταρά μας ,τα κύτταρά μας διαιρούνται. Από ένα μητρικό μας κύτταρο προκύπτουν δυο θυγατρικά κύτταρα πανομοιότυπα και μεταξύ τους και με το μητρικό κύτταρο. Η κυτταρική διαίρεση αυτή λέγεται μίτωση.

Πριν διαιρεθεί όμως το κύτταρο προετοιμάζεται – διπλασιάζεται το DNA με τη διαδικασία της αντιγραφής , διπλασιάζεται το κεντρόσωμα  , δημιουργούνται νέα κυτταρικά οργανίδια και φυσικά αυξάνεται το μέγεθός του.  Η φάση της προετοιμασίας λέγεται μεσόφαση (interphase).

Ο χρόνος που θα παρέλθει , από τη στιγμή που δημιουργηθεί ένα κύτταρο μέχρι τη στιγμή που το κύτταρο αυτό διαιρεθεί σε δυο θυγατρικά κύτταρα , λέγεται κυτταρικός κύκλος. Επομένως ο κυτταρικός κύκλος περιλαμβάνει τη μεσόφαση και τη μίτωση – η μεσόφαση διαρκεί το 90 με 95% του κυτταρικού κύκλου. Ενδεικτικά ο κυτταρικός κύκλος ενός κυττάρου του ερυθρού μυελού των οστών είναι 18 ώρες, ενός κυττάρου του παχέος εντέρου είναι 39 ώρες, του ζυγωτού είναι   36-60 ώρες, ενός καρκινικού κυττάρου του στομάχου είναι 72 ώρες .

Τα στάδια της μίτωσης :

πρόφαση: Είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια στάδιο της μίτωσης. Τα διπλασιασμένα νημάτια χρωματίνης συσπειρώνονται σε χρωμοσώματα. Τα κεντροσώματα μετακινούνται προς τους πόλους του κυττάρου και οργανώνουν το σχηματισμό της ατράκτου από τους μικροσωληνίσκους του κυτταρικού σκελετού. Η πυρηνική μεμβράνη και ο πυρηνίσκος εξαφανίζονται. Οι μικροσωληνίσκοι της ατράκτου ενώνονται με τα κεντρομερίδια των χρωμοσωμάτων.

μετάφαση: Συνεχίζεται η συσπείρωση των χρωμοσωμάτων καθώς αυτά οδηγούνται στο ισημερινό επίπεδο του κυττάρου. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να μελετήσουμε και να φωτογραφήσουμε τα χρωμοσώματα.

ανάφαση: Διαιρούνται τα κεντρομερίδια ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν οι αδελφές χρωματίδες. Οι αδελφές χρωματίδες κινούνται πάνω στους μικροσωληνίσκους της ατράκτου και κατευθύνονται οι μισές προς τον έναν πόλο και οι άλλες μισές προς των άλλο πόλο του κυττάρου (κάθε χρωματίδα αποτελεί πλέον ένα ανεξάρτητο χρωμόσωμα) .

τελόφαση: Η άτρακτος αποδιοργανώνεται. Εμφανίζονται οι πυρηνικές μεμβράνες και οι πυρηνίσκοι και έτσι δημιουργούνται οι δύο θυγατρικοί πυρήνες.Τα χρωμοσώματα αποσυσπειρώνονται και παίρνουν τη μορφή νηματίων χρωματίνης. Το κυτταρόπλασμα περισφύγγεται στο ισημερινό επίπεδο (αυλάκωση) και τελικά το κύτταρο διαιρείται στα δύο.

#   τα νευρικά μας κύτταρα δε διαιρούνται.

##   με τη διαδικασία που περιγράψαμε γίνεται και η μονογονία στους  ευκαρυωτικούς οργανισμούς, όπως στην αμοιβάδα.

http://www.sumanasinc.com/webcontent/animations/content/mitosis.html

http://www.johnkyrk.com/mitosis.html

http://www.stolaf.edu/people/giannini/flashanimat/celldivision/crome3.swf

http://www.youtube.com/watch?v=VlN7K1-9QB0&feature=player_embedded#at=12

http://www.youtube.com/watch?v=lf9rcqifx34&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=diXoAgH3LMk&feature=related

Advertisements
This entry was posted in βιολογία Γ γυμν. and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s