η μετάφραση

Το ώριμο mRNA εξέρχεται από τον πυρήνα των κυττάρων μας και προσκολλάται σε ειδικές συμπληρωματικές θέσεις στα ριβοσώματα ( στη μικρή υπομονάδα του ριβοσώματος · κάθε ριβόσωμα αποτελείται από 2 υπομονάδες, μια μικρή και μια μεγάλη ) του ενδοπλασματικού δικτύου – τα ριβοσώματα σχηματίζονται από το rRNA . Εδώ στα ριβοσώματα φτιάχνονται οι πρωτεΐνες. Η σύνθεση των πρωτεϊνών λέγεται και μετάφραση της γενετικής πληροφορίας .

Στο κωδικόνιο έναρξης του mRNA (AUG) προσδένεται με τη συμπληρωματική τριπλέτα νουκλεοτιδίων (αντικωδικόνιο) το tRNA που κουβαλάει στην ουρά του το πρώτο αμινοξύ,τη μεθειονίνη. Μετά συνδέεται η μεγάλη υπομονάδα του ριβοσώματος με τη μικρή. Ένα δεύτερο tRNA προσδένεται στο επόμενο κωδικόνιο του mRNA κουβαλώντας το δεύτερο αμινοξύ. Αυτό το δεύτερο αμινοξύ ενώνεται με το πρώτο και αρχίζει έτσι να σχηματίζεται η πεπτιδική αλυσίδα της πρωτεΐνης. Αμέσως μετά απομακρύνεται το πρώτο tRNA από το ριβόσωμα και πάει να βρει πάλι ένα ίδιο αμινοξή(μεθειονίνη) για να το μεταφέρει όταν χρειαστεί σε κάποιο ριβόσωμα.

Το ριβόσωμα κυλάει στο mRNA στο αμέσως επόμενο κωδικόνιο και ένα τρίτο tRNA έρχεται να προσδεθεί κουβαλώντας  το αμινοξύ του, το οποίο θα ενωθεί με το δεύτερο αμινοξύ της πεπτιδικής αλυσίδας, που ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Κάποια στιγμή σταματάει η επιμήκυνση της πεπτιδικής αλυσίδας σε ένα κωδικόνιο λήξης(UGA,UAG ή UAA) του mRNA επειδή δεν υπάρχει tRNA που να έχει συμπληρωματικό αντικωδικόνιο προς τα κωδικόνια λήξης. Το τελευταίο tRNA απομακρύνεται από το ριβόσωμα και απελευθερώνεται η πεπτιδική αλυσίδα που σχηματίστηκε.            Η θέση έναρξης του mRNA είναι ελεύθερη για την πρόσδεση ενός άλλου ριβοσώματος .

http://www.stolaf.edu/people/giannini/flashanimat/molgenetics/translation.swf

#   Πολλά ριβοσώματα μπορούν να μεταφράζουν ταυτόχρονα ένα mRNA σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος του μορίου.

##   Τα ριβοσώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν θέση μετάφρασης για οποιοδήποτε mRNA.  Γι αυτό   τα βακτήρια και άλλους οργανισμούς τα χρησιμοποιούμε σαν εργοστάσια παραγωγής ανθρώπινων πρωτεϊνών !

###  Ο γενετικός κώδικας είναι παγκόσμιος καθώς το ίδιο κωδικόνιο κωδικοποιεί το ίδιο αμινοξύ σε όλους τους οργανισμούς. Η παγκοσμιότητα του γενετικού κώδικα είναι ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα της κοινής καταγωγής   των οργανισμών .

####      λίγα λόγια για τις πρωτεΐνες : Οι πρωτεΐνες είναι πολύπλοκα μόρια που αποτελούνται από 1 ή περισσότερες πολυπεπτιδικές αλυσίδες . Κάθε πολυπεπτιδική αλυσίδα σχηματίζεται από τη συνένωση πολλών ( > 50 ) μικρών μορίων , των αμινοξέων .  20 μόνο είδη αμινοξέων σχηματίζουν τα 30000 περίπου είδη πρωτεϊνών μας . Οι πρωτεΐνες σχηματίζονται στα ριβοσώματα του ενδοπλασματικού μας δικτύου . Μετά διακινούνται μέσα στους αγωγούς του ενδοπλασματικού δικτύου και στη συνέχεια μετακομίζουν στο σύστημα των πλακουτσωτών σακουλιών του Γκόλτζι , όπου παίρνουν την τελική τους μορφή  και πακετάρονται . Τέλος διακινούνται από εκεί σε διάφορες περιοχές των κυττάρων , αλλά και έξω από τα κύτταρα . Άλλες πρωτεΐνες μας συμμετέχουν στην κατασκευή των δομών μας και λέγονται δομικές και άλλες επιτελούν διάφορες λειτουργίες και λέγονται λειτουργικές . Δομικές είναι το κολλαγόνο των οστών, η ελαστίνη των τενόντων και των αγγείων, οι κερατίνες των τριχών και των νυχιών , και οι πρωτεΐνες των μεμβρανών. Λειτουργικές είναι τα ένζυμα που βοηθούν στην πραγματοποίηση των αντιδράσεων στα έμβια ( βιοκαταλύτες ) ,     οι αμυντικές πρωτεΐνες που λέγονται αντισώματα , η αιμοσφαιρίνη  που μεταφέρει οξυγόνο, η σιδηροφιλίνη που μεταφέρει σίδηρο , κάποιες ορμόνες όπως η ινσουλίνη που ρυθμίζει τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα , η μυοσίνη κ΄ η ακτίνη των μυών, η μυοσφαιρίνη που αποθηκεύει οξυγόνο στους μύες, η καζεΐνη του γάλακτος που αποθηκεύει φώσφορο ………….

Advertisements
This entry was posted in βιολογία Γ γυμν. and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s