η μεταγραφή

Με βάση τη γενετική πληροφορία που περιέχεται σε τμήματα  του DNA μας δηλαδή στα γονίδια μας, συντίθεται το αγγελιαφόρο RNA (mRNA) αλλά και τα άλλα είδη RNA . Η σύνθεση του RNA λέγεται και μεταγραφή της γενετικής πληροφορίας .

Η μια μόνο αλυσίδα του DNA χρησιμοποιείται σαν καλούπι για τη σύνθεση μιας νέας αλυσίδας που θα αποτελέσει το RNA – μη ξεχνάμε ότι το RNA είναι μονόκλωνο . Δεν αντιγράφεται ολόκληρη η αλυσίδα αλλά τα τμήματα που αντιστοιχούν σε γονίδια.  Έτσι κάποια ένζυμα (RNA πολυμεράσες) ξετυλίγουν τοπικά τις 2 αλυσίδες του DNA αφού πρώτα αγκυροβολήσουν σε ειδικές θέσεις (υποκινητές) με τη βοήθεια κάποιων πρωτεϊνών (μεταγραφικοί παράγοντες) . Στη συνέχεια αυτά τα έζυμα τοποθετούν συμπληρωματικά νουκλεοτίδια στις κατάλληλες θέσεις της αλυσίδας εκμαγείο του DNA , τα οποία συνδέονται και με την αλυσίδα εκμαγείο και μεταξύ τους. Η νέα αυτή αλυσίδα είναι  RNA , το οποίο αποχωρίζεται από την αλυσίδα εκμαγείο μόλις ολοκληρωθεί η σύνθεσή του. Το RNA που συντέθηκε με αυτό τον τρόπο είναι κινητό αντίγραφο της γενετικής πληροφορίας του γονιδίου .

Το mRNA που κατασκευάστηκε με τη διαδικασία της μεταγραφής χαρακτηρίζεται πρόδρομο mRNA . Αυτό περιέχει και αλληλουχίες νουκλεοτιδίων που είναι ¨άχρηστες¨ δηλαδή χωρίς νόημα που λέγονται εσώνια ή ιντρόνια  – οι ¨λειτουργικές¨ αλληλουχίες νουκλεοτιδίων λέγονται εξώνια . Γι αυτό το λόγο το πρόδρομο mRNA υποβάλλεται σε μια διαδικασία ¨ κάθαρσης¨ που λέγεται ωρίμανση . Κατά την ωρίμανση αποκόπτονται τα άχρηστα κομμάτια , δηλαδή τα εσώνια , με τη βοήθεια κάποιων ενζύμων που αποτελούνται από  πρωτεΐνες και από snRNA .

http://www.stolaf.edu/people/giannini/flashanimat/molgenetics/transcription.swf

Advertisements
This entry was posted in βιολογία Γ γυμν. and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s