τα υλικά και οι ιδιότητές τους

Κάθε υλικό έχει κάποια χαρακτηριστικά – ιδιότητες ,  που άλλα είναι κοινά με πολλά υλικά και άλλα το κάνουν να ξεχωρίζει  από τα άλλα υλικά . Τις ιδιότητες αυτές τις εκμεταλλευόμαστε για την κατασκευή διαφόρων αντικειμένων * . Οι ιδιότητες που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά μιας ουσίας σε σχέση με άλλες ουσίες λέγονται χημικές , ενώ οι ιδιότητες που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με αυτήν την ουσία λέγονται φυσικές .

πυκνότητα – ελαστικότητα – σκληρότητα – θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα – υπεραγωγιμότητα – χρώμα – γεύση – διαλυτότητα –  θερμοανθεκτικότητα – μαγνητική διαπερατότητα  – σημείο τήξης – σημείο βρασμού – ιξώδες – επιφανειακή τάση – ολκιμότητα – ελατότητα – δείκτης διάθλασης – προσροφητικότητα – ευχυτότητα – διαπερατότητα  – ευθραυστότητα – απορροφητικότητα  -οπτική διαπερατότητα – υδροφιλία –  …………    είναι φυσικές ιδιότητες .

βαριά –ελαφριά  , ελαστικά , σκληρά – μαλακά , αγωγοί –μονωτές , υπεραγωγοί , άχρωμα- έγχρωμα , πικρά-ξινά –αλμυρά , ευδιάλυτα –δυσδιάλυτα , -πυρίμαχα , σιδηρομαγνητικά-παραμαγνητικά-διαμαγνητικά , εύτηκτα-δύστηκτα , πτητικά , παχύρευστα , όλκιμα, ελατά , λαμπρά , προσροφητικά , χυτά , διαπερατά  , εύθραυστα , υγροσκοπικά , διαφανή – ημιδιαφανή – αδιαφανή , υδρόφιλα – υδρόφοβα , πιεζοηλεκτρικά  …… είναι μερικοί χαρακτηρισμοί που αποδίδουμε σε υλικά ανάλογα με τις φυσικές τους ιδιότητες .

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Το φως μεταφέρει πληροφορίες με μεγάλη ταχύτητα . Μέσα στην οπτική ίνα-κυλινδρική ,πολύ λεπτή,από καθαρό γυαλί-διαδίδεται το φώς ταχύτατα και με ελάχιστες απώλειες και μάλιστα ακολουθεί την πορεία της οπτικής ίνας , πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κάμπτεται . Το φως με το που μπαίνει στο γυάλινο σωλήνα , «χτυπάει» πάνω στα εξωτερικά του τοιχώματα και ανακλάται , δηλαδή αλλάζει διεύθυνση κι αντί να βγει έξω από το γυάλινο σωλήνα , πηγαίνει ξανά προς το κέντρο του. Στη συνέχεια φτάνει στο απέναντι τοίχωμα , όπου ανακλάται ξανά . Αυτό συμβαίνει συνέχεια , μέχρι να φτάσει το φως στο τέλος του γυάλινου σωλήνα , οπότε και βγαίνει από αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο, με συνεχείς δηλαδή ανακλάσεις , το φως οδηγείται από τη μια άκρη της οπτικής ίνας στην άλλη . Το καθαρό γυαλί έχει μεγάλο δείκτη διάθλασης (n).Η οπτική ίνα περιβάλλεται από ένα υλικό με μικρό n .

# το φως όταν διατρέχει ένα πυκνό υλικό επιβραδύνεται και λέμε ότι το υλικό έχει μεγάλο δείκτη διάθλασης ( ο αέρας έχει δ.δ. ίσο με 1 – το νερό 1,33 – το γυαλί 1,52 – το διαμάντι 2,42 – ο Pb 3,91) , δηλαδή τα πυκνά υλικά επιβραδύνουν το φως και έχουν μεγάλο δ.δ.

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/popup.asp?cpage=CDOG&oid=106

Η γλυκερίνη – ένα παχύρευστο υγρό – έχει τον ίδιο περίπου δείκτη διάθλασης με το γυαλί ( άρα και την ίδια οπτική συμπεριφορά ) . Γι αυτό αν βυθίσουμε ένα γυάλινο αντικείμενο σε γλυκερίνη , αυτό γίνεται αόρατο . Αν μάλιστα το αντικείμενο είναι ένας μεγεθυντικός φακός , εκτός του ότι αυτός γίνεται αόρατος  χάνει τη μεγεθυντική του ικανότητα .

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/popup.asp?cpage=CDOG&oid=46

Οι υγροί κρύσταλλοι είναι υλικά, που έχουν ιδιότητες ανάμεσα σε αυτές των υγρών και των κρυσταλλικών στερεών. Για παράδειγμα ένας υγρός κρύσταλλος μπορεί να ρέει όπως ένα ρευστό, αλλά τα μόριά του να σχηματίζουν κρυστάλλους . Τα μόρια των υγρών κρυστάλλων είναι ηλεκτρικά φορτισμένα και γι αυτό διευθετούνται σε τυχαίες κατευθύνσεις . Σε αυτή την κατάσταση το υλικό  απορροφάει το φως δηλαδή είναι αδιαφανές . Εφαρμόζοντας  όμως ένα ηλεκτρικό πεδίο τα μόρια περιστρέφονται εξαιτίας των ηλεκτροστατικών δυνάμεων που δέχονται και προσανατολίζονται παράλληλα στο ηλεκτρικό πεδίο. Το υλικό σε αυτή την κατάσταση  αφήνει το φως να το διαπεράσει δηλαδή είναι διαφανές  . Οι υγροί κρύσταλλοι εγκλωβίζονται σε μικροκάψουλες που βρίσκονται ανάμεσα σε δύο φύλλα διαφανούς υλικού.

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/popup.asp?cpage=CDOG&oid=111

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/popup.asp?cpage=CDOG&oid=115

Advertisements
This entry was posted in χημεία Β γυμν. and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s