ελάτε να ζωγραφίσουμε μόρια

Για να δούμε λίγο τι γίνεται με τα εξωτερικά e των ατόμων . Καταρχήν τα εξωτερικά e δεν μπορεί να είναι περισσότερα από 8 – αν όμως εξωτερική στιβάδα και μοναδική βέβαια είναι  η 1η δηλαδή η Κ , τότε αυτή δεν μπορεί να έχει περισσότερα από 2e . Κατά δεύτερον τα εξωτερικά e όταν είναι μέχρι 4 είναι μοναχικά και λέγονται μονήρη (γιατί τα μαγνητικά τους πεδία είναι ομόρροπα και έτσι αυτά απωθούνται) , ενώ αν είναι πάνω από 4 αρχίζουν να ζευγαρώνουν (γιατί τα μαγνητικά τους πεδία είναι αντίρροπα και έτσι αυτά έλκονται) .

Τα  μονήρη e  πρέπει να παύσουν να είναι μοναχικά και πρέπει να ζευγαρώσουν. Αυτό γίνεται με 2 τρόπους :

1ος  τρόπος ( ιοντικός δεσμός ) : άλλα άτομα όπως τα  Κ , Ca , Al  αποβάλλουν τα μονήρη τους e , οπότε τα άτομα αυτά γίνονται κατιόντα       και     άλλα άτομα όπως τα  Ν , Ο , Cl  προσλαμβάνουν αυτά τα e – ώστε να ζευγαρώσουν τα μονήρη  τους e , οπότε   τα άτομα αυτά γίνονται ανιόντα .  Στη συνέχεια λόγω ηλεκτροστατικών δυνάμεων τα κατιόντα    και    τα ανιόντα σχηματίζουν κρυστάλλους διαφόρων μεγεθών .  Αυτό συμβαίνει στις ιοντικές ενώσεις .

2ος  τρόπος ( ομοιοπολικός δεσμός ) : τα άτομα όπως  τα  Η , C , N , O , Cl  συνεισφέρουν τα μονήρη τους e  ώστε αυτά να ζευγαρώσουν . Τα άτομα με αυτό τον τρόπο σχηματίζουν μόρια του ίδιου μεγέθους . Αυτό συμβαίνει στα πολυατομικά στοιχεία    και  στις μοριακές ενώσεις .

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Τα παραπάνω όμως θα τα δείτε στην επόμενη τάξη και γι αυτό ας  μη μείνουμε σε αυτά και πάμε να μάθουμε πως μπορούμε να ζωγραφίζουμε μόρια . Ας σταθούμε λοιπόν στον 2ο  τρόπο και ας φτιάξουμε μόρια . Για να διευκολυνθούμε , τα μονήρη e   να τα ζωγραφίζουμε σαν χεράκια .  Τα άτομα απλώνουν τα χεράκια τους και πιάνονται μεταξύ τους  και έτσι ενώνονται  σχηματίζοντας μόρια. Να θυμόμαστε ότι το H και το Cl έχουν 1 μονήρες  e και απλώνουν λοιπόν 1 χεράκι , το O έχει 2 μονήρη e και άρα απλώνει 2 χεράκια , το N έχει 3 μονήρη e και άρα απλώνει 3 χεράκια και τέλος  ο C έχει  4 μονήρη e και επομένως απλώνει 4 χεράκια .

Aς ενώσουμε λοιπόν άτομα για να φτιάξουμε  μόρια 😦ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Θα διαπιστώσετε ότι τα άτομα C επειδή απλώνουν πολλά χεράκια μπορούν να ενώνονται μεταξύ τους , αλλά και με άλλα άτομα , με πάρα πολλούς τρόπους και να σχηματίζουν μικρές ή μεγάλες αλυσίδες – ανοικτές ή κλειστές . Γι αυτό οι ενώσεις του C είναι πάρα πολλές – εκατομμύρια – και μάλιστα τις λέμε οργανικές ενώσεις . Εξαιρούνται  λίγες όπως τα οξείδια του C  ( CO και  CO2 )  και  τα ανθρακικά άλατα ( CaCO3 ,  Na2 CO3 ,  NaHCO3 , …. ) , οι οποίες μαζί με τις ενώσεις των άλλων ατόμων λέγονται ανόργανες ενώσεις . Οι πιο απλές οργανικές ενώσεις είναι αυτές που αποτελούνται μόνο από C και H . Αυτές λέγονται υδρογονάνθρακες και τις συναντάμε στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο ).

Ας κάνουμε κλικ εδώ για να παίξουμε με το animation.

Ακολουθούν παραδείγματα:

xerakia1

xerakia2

xerakia3

Ας ενώσουμε 4 άτομα C :

xerakia4

Advertisements
This entry was posted in χημεία Β γυμν., χημεία Γ γυμν. and tagged , , . Bookmark the permalink.