αμφιγονία ( εγγενής αναπαραγωγή )

Είναι ο πιο εξελιγμένος τρόπος αναπαραγωγής. Οι απόγονοι προέρχονται από 2 γονείς , έναν αρσενικό  και ένα θηλυκό. Το αρσενικό  παράγει αρσενικούς γαμέτες (σπερματοζωάρια ή γυρεόκοκκοι) , ενώ το θηλυκό παράγει θηλυκούς γαμέτες (ωάρια ή ωοκύτταρα) .

ΠΡΟΣΟΧΗ!!  Όπως προαναφέραμε κάθε οργανισμός παράγει ένα είδος γαμετών – τα αρσενικά άτομα παράγουν αρσενικούς γαμέτες  και τα θηλυκά άτομα παράγουν θηλυκούς γαμέτες.

Aυτοί οι οργανισμοί λέγονται γονοχωριστικοί ( π.χ. άνθρωπος,ιχθύς ) ή δίοικοι ( π.χ. συκιά, φοίνικας ). Ό μ ω ς υπάρχουν και οργανισμοί που παράγουν 2 είδη γαμετών , και αρσενικούς και θηλυκούς γαμέτες . Αυτοί συνήθως γονιμοποιούνται με διασταύρωση , ενώ σπάνια συμβαίνει σε αυτούς  αυτογονιμοποίηση. Αυτοί οι οργανισμοί λέγονται ερμαφρόδιτοι (π.χ. σαλιγκάρι, σκουλίκι) ή μόνοικοι ( π.χ. ελιά , καλαμποκιά ).

Η αμφιγονία γίνεται  με γονιμοποίηση δηλαδή σύντηξη ( συνένωση ) 2 γαμετών, ενός αρσενικού με έναν θηλυκό, οπότε δημιουργείται το πρώτο κύτταρο του νέου οργανισμού που λέγεται ζυγωτό ή ωό .  Αυτό με συνεχόμενες διαιρέσεις εξελίσσεται  σε ένα νέο πολυκύτταρο οργανισμό.

Μερικές φορές το ωάριο μετατρέπεται σε νέο οργανισμό χωρίς γονιμοποίηση (παρθενογένεση). Με αυτόν τον τρόπο οι βασίλισσες μέλισσες δίνουν κηφήνες δηλαδή αρσενικές μέλισσες.

Στους ιχθύες και τα εχινόδερμα η γονιμοποίηση είναι εξωτερική (τα αρσενικά διαβρέχουν με  σπερματοζωάρια,τα ωάρια-αυγά χωρίς κέλυφος- που ελευθερώνουν στο νερό τα θηλυκά ). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η γονιμοποίηση είναι εσωτερική .

Πολλοί οργανισμοί (κυρίως έντομα) για να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά των γονέων τους περνούν από πολλά στάδια αφού υποστούν έναν αριθμό εκδύσεων – προνύμφη (κάμπια) ,νύμφη, χρυσαλλίδα. Το φαινόμενο αυτό λέγεται μεταμόρφωση.

# Στα σπονδυλόζωα η γονιμοποίηση είναι αποτέλεσμα μιας εξειδικευμένης διαδικασίας που  λέγεται σεξουαλική επαφή. Η γονιμοποίηση όμως μπορεί να επιτευχθεί και στο εργαστήριο ( εξωσωματική γονιμοποίηση ).

Η ΑΜΦΙΓΟΝΊΑ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΟΣΠΕΡΜΑ

Τα πιο διαδεδομένα φυτά είναι τα ανθοφόρα (αγγειόσπερμα ή ανθόφυτα). Άλλα άνθη έχουν  μόνο στήμονες, άλλα έχουν μόνο ύπερο , ενώ άλλα έχουν και στήμονες και ύπερο . Τα τελευταία τα λέμε τέλεια άνθη. Οι στήμονες αποτελούνται από τα νήματα και τους ανθήρες στην κορυφή. Στους ανθήρες  σχηματίζονται οι γυροόκοκκοι. Ο ύπερος αποτελείται από το στίγμα, το στύλο και τις ωοθήκες στη βάση. Στις ωοθήκες σχηματίζονται  τα ωάρια.

Για να γίνει γονιμοποίηση μεταφέρονται, με τον αέρα ή τα έντομα ,οι γυρεόκοκκοι από τους  ανθήρες στα στίγματα (επικονίαση). Στη συνέχεια οι γυρεόκοκκοι καταλήγουν στις ωοθήκες  όπου γονιμοποιούν τα ωάρια. Μετά  οι ωοθήκες μετασχηματίζονται σε καρπούς. Μέσα στους  καρπούς βρίσκονται τα σπέρματα που περιέχουν τα φυτικά έμβρυα. Κάποια στιγμή τα σπέρματα  θα βρεθούν στο έδαφος και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες τα φυτικά έμβρυα θα εξελιχθούν  σε νέα φυτά.

*Τα φυτικά έμβρυα αποτελούνται από το ριζίδιο,το βλαστίδιο και 1 ή 2 κοτυληδόνες.  Στα μονοκοτυλήδονα (π.χ.καλαμπόκι)το μεγαλύτερο μέρος του σπέρματος το καταλαμβάνει  το ενδοσπέρμιο,    ενώ στα δικοτυλήδονα (π.χ.κάστανο) υπερισχύουν οι κοτυληδόνες.

** Άλλα φυτά που αναπαράγονται με σπέρματα είναι τα γυμνόσπερμα. Σε αυτά τα σπέρματα είναι μέσα σε κώνους-κουκουνάρια και γι αυτό λέγονται και κωνοφόρα (υπάρχουν αρσενικοί κώνοι  που είναι μικροί  και θηλυκοί κώνοι που είναι μεγαλύτεροι)

This entry was posted in βιολογία Α γυμν. and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s