οι χημικές αντιδράσεις

Χημική αντίδραση είναι η μετατροπή των ουσιών σε άλλες διαφορετικές ουσίες ,που γίνεται με ανακατανομή των ατόμων ή των ιόντων (χωρίς να έχουμε αλλαγή των ατομικών αριθμών) . Για να γίνει μια χημική αντίδραση πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες αντιδράσεων όπως  οξειδοαναγωγικές , μεταθετικές , σύνθεσης , αποσύνθεσης  κ.α.

•Η χημική αντίδραση γράφεται με την εξίσωση της χημικής αντίδρασης δηλαδή με τη χημική εξίσωση. Στο αριστερό μέρος της εξίσωσης γράφουμε τις αρχικές ουσίες, που τις λέμε αντιδρώντα . Έπειτα βάζουμε ένα μονό βέλος που δηλώνει την κατεύθυνση της αντίδρασης , όταν η αντίδραση είναιμονόδρομη ή  διπλό βέλος αν η αντίδραση είναι αμφίδρομη . Στη συνέχεια γράφουμε τις ουσίες που δημιουργούνται, που τις λέμε προιόντα . Κάτω δεξιά από κάθε ουσία γράφουμε μέσα σε παρένθεση το σύμβολο s για να δηλώσουμε κάποιο στερεό , l για να δηλώσουμε ένα υγρό , g για να δηλώσουμε αέριο και aq για τις ουσίες που είναι διαλυμένες σε νερό .

Με βάση την αρχή αφθαρσίας της ύλης –διατήρησης της μάζας του Λαβουαζιέ το πλήθος των ατόμων διατηρείται ίδιο (τα άτομα απλά αναδιατάσσονται) ώστε η μάζα του συστήματος να διατηρηθεί ίδια.   Έτσι η μάζα των προϊόντων είναι ίση με τη μάζα των αντιδρώντων.

Η μάζα των προϊόντων  αλλά και τα φορτία θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά των. αντιδρώντων .  Γι αυτό στο τέλος κάνουμε ισοστάθμιση μάζας και ισοστάθμιση ηλεκτρικού φορτίου .

•Παραδείγματα χημικών αντιδράσεων:

2 Αg(s) +1 S(g)1Ag2S(s) (Το μαύρισμα των ασημικών οφείλεται σε αυτή την αντίδραση – το θείο της ατμόσφαιρας αντιδρά με τον άργυρο προς σχηματισμό θειούχου αργύρου)

4 Fe(s) + 3 O2(g) → 2 Fe2O3 (To σκούριασμα των αντικειμένων από σίδηρο οφείλεται σε αυτή την αντίδραση – το οξυγόνο της ατμόσφαιρας αντιδρά με το σίδηρο προς σχηματισμό τριοξειδίου του σιδήρου)

2 C8H18(l)  + 25 O2(g) → 16 CO2(g) + 18 H2O(g) (H κίνηση του βενζινοκίνητου αυτοκινήτου οφείλεται σε αυτή την αντίδραση – το οκτάνιο καίγεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και σχηματίζονται διοξείδιο του άνθρακα και νερό)

1C6H12O6(l) → 2C2H5OH(l) + 2CO2(g) (Η παρασκευή κρασιού οφείλεται στην αντίδραση ζύμωσης της γλυκόζης που βρίσκεται στα φρούτα από ένζυμα που την μετατρέπουν σε αιθανόλη και διοξείδιο του άνθρακα)

1C2H5OH(l) + 1O2(g) → 1CH3COOH(l) + 1H2O(l) (H Παρασκευή ξυδιού οφείλεται στην αντίδραση ζύμωσης της αιθανόλης από ένζυμα προς σχηματισμό οξικού οξέος και νερού)

Δες και εδώ.

Για να εξελιχθεί μία αντίδραση  πιο γρήγορα πολλές φορές χρειάζονται κάποιες ουσίες που λέγονται καταλύτες . Κάποιοι καταλύτες  είναι  πρωτεΐνες  και λέγονται ένζυμα.

Για να γίνει μία αντίδραση καταρχήν πρέπει τα δομικά σωματίδια των ουσιών  να συγκρουστούν μεταξύ τους. Πρέπει μάλιστα αυτά να συγκρουστούν  με κατάλληλο προσανατολισμό. Και τέλος πρέπει αυτά να έχουν μια ικανή ταχύτητα-ενέργεια .    Δηλαδή πρέπει τα δομικά σωματίδια  των ουσιών  να    συγκρουστούν αποτελεσματικά μεταξύ τους.

#  δεν αντιδρούν όλες οι ουσίες μεταξύ τους – δεν έχουν την κατάλληλη ΧΗΜΕΙΑ μεταξύ τους.

Πως κάνουμε την ισοστάθμιση μάζας στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις :

Πρέπει να βάλουμε μπροστά στις ουσίες κατάλληλους αριθμούς – συνήθως ακεραίους– που λέγονταισυντελεστές  της αντίδρασης .

π.x :   ;ΗCl + ;Κ2Cr2O7  → ; Cl2 + ;CrCl3 + ;KCl + ;H2O

Βάζουμε γράμματα για συντελεστές μπροστά από κάθε ουσία :

α HCl+β Κ2Cr2O7 → γ Cl2+ δ CrCl3+ ε KCl+ ζ H2O

Ισοσταθμίζουμε τη μάζα κάθε στοιχείου

Η: α=2ζ  , Ο: 7β=ζ  , Κ: 2β=ε  , Cr: 2β=δ  , Cl: α=2γ+3δ+ε .

Το γράμμα που συναντάμε στις περισσότερες εξισώσεις που   σχηματίσαμε το θέτουμε ίσο με 1 .   Έτσι θέτουμε  β=1.

Λύνουμε το σύστημα των παραπάνω εξισώσεων .

Εύκολα βρίσκουμε : α=14 , γ=3 , δ=2 , ε=2, ζ =7

Έτσι έχουμε τελικά:

14 HCl + 1 Κ2Cr2O7 → 3 Cl2 + 2 CrCl3 + 2 KCl + 7 H2O

♣ οι έντονοι ακέραιοι αριθμοί που είναι μπροστά από κάθε ουσία που συμμετέχει στις αντιδράσεις είναι οι συντελεστές των χημικών αντιδράσεων που βάζουμε όταν κάνουμε την ισοστάθμιση.

Advertisements
This entry was posted in χημεία Β γυμν. and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s