από το κύτταρο στον οργανισμό

Τα όμοια κύτταρα σχηματίζουν ομάδες, τους ιστούς. Υπάρχουν 4 είδη ιστών:

α) επιθηλιακός. Αποτελείται από μικρά κύτταρα κυβοειδή ή κυλινδρικά πολύ στενά συνδεδεμένα μεταξύ  τους  που σχηματίζουν επίπεδες στιβάδες ( δέρμα, αναπνευστικός βλεννογόνος, εντερικό επιθήλιο κλπ ).  Τα επιθηλιακά κύτταρα εκκρίνουν ουσίες – όπως ορμόνες κ΄ βλέννα – ή απορροφούν ουσίες -όπως μεταλλοϊόντα.

β) συνδετικός ή ερειστικός. Αποτελείται από κύτταρα που ανάμεσά τους έχουν άφθονη μεσοκυττάρια ουσία και που σχηματίζουν αίμα, λίπος, τένοντες, χόνδρους,οστά . Ο ερειστικός ιστός προστατεύει, αμύνεται, αποθηκεύει ουσίες όπως ιόντα ασβεστίου , επουλώνει .

γ) μυϊκός ιστός. Τα μυϊκά κύτταρα σχηματίζουν μυϊκές ίνες ( γραμμωτές, λείες, καρδιακές ) που επιτελούν τις κινήσεις.

δ) νευρικός ιστός. Τα νευρικά κύτταρα ( νευρώνες ) και τα νευρογλοιακά σχηματίζουν το νευρικό ιστό που είναι υπεύθυνος για τη διακίνηση και επεξεργασία διαφόρων πληροφοριών, το συντονισμό διαφόρων συστημάτων και την επιτέλεση των νοητικών λειτουργιών.  Τα κύτταρα αυτά δεν πολλαπλασιάζονται .

Διαφορετικοί ιστοί διαπλέκονται και συνδυάζονται για να σχηματίσουν τα όργανα.

Όμοια ή διαφορετικά όργανα συνεργάζονται για να επιτελέσουν τις μείζονες λειτουργίες του οργανισμού και σχηματίζουν τα οργανικά συστήματα.  Υπάρχουν 10 συστήματα:

α) πεπτικό (στόμα, φάρυγγας, οισοφάγος, στομάχι, έντερο, ήπαρ, χοληδόχος κύστη, πάγκρεας )

β) ερειστικό. Εννοούμε τα οστά τα οποία στηρίζουν το σώμα, προστατεύουν πολλά όργανα, αποθηκεύουν ασβέστιο και φώσφορο και παράγουν τα έμμορφα συστατικά του αίματος.

γ) μυϊκό. Είναι το σύνολο των μυών που εκτελούν τις κινήσεις των μελών μας.

δ) αναπνευστικό (μύτη, λάρυγγας, τραχεία, βρόγχοι, πνεύμονες )

ε) κυκλοφορικό(καρδιά, αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή ).Τροφοδοτεί τα κύτταρα με Ο2 και άλλες  χρήσιμες ουσίες και αποσύρει από αυτά CO2 και άλλες άχρηστες ουσίες .

στ) λεμφικό ( λεμφαγγεία, λεμφαδένες ). Απομακρύνει από τον μεσοκυττάριο χώρο τα υγρά που σχηματίζουν τη λέμφο .

ζ) νευρικό. Αποτελείται από το κεντρικό (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός ) και το περιφερικό νευρικό  σύστημα (περιφερικά νεύρα και νευρικά γάγγλια ).

η) ουροποιητικό ( νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα). Απομακρύνει από το αίμα και τελικά αποβάλει από τον οργανισμό τις άχρηστες ουσίες μέσω των ούρων .

θ) γεννητικό

ι) ενδοκρινικό σύστημα . Εκκρίνουν τις ορμόνες οι οποίες ή δρουν τοπικά ή φέρονται μέσω του αίματος σε απομακρυσμένα όργανα και ρυθμίζουν τη λειτουργία τους. Με τη δράση τους συμμετέχουν καθοριστικά στην ο μ ο ι ό σ τ α σ η (;) του οργανισμού μας .

Τα φυτά δεν διαθέτουν οργανικά συστήματα.

Τα συστήματα συνδυάζονται μεταξύ τους βρισκόμενα σε διαρκή αλληλεξάρτηση και συνθέτουν μια   αυτόνομη βιολογική οντότητα τον οργανισμό.

Advertisements
This entry was posted in βιολογία Α γυμν., βιολογία Γ γυμν. and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s